Luni, 17 aprilie, în cadrul celei de-a treia ediţii a Zilelor Bihorului, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, a avut loc vernisajul expoziţiei Primăvara Reîntregirii. O adevărată lecţie de istorie, care prezintă amănunte inedite din perioada 1918-1922, expoziţia le este dedicată şi elevilor care au început Săptămâna Şcoala Altfel.

 

În deschiderea vernisajului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor a făcut o scurtă descriere a expoziţiei, atrăgând atenţia că "Primăvara Reîntregirii” are scopul de a contextualiza Unirea din 1918, şi evoluţia evenimentelor din Bihor, evenimente care de obicei nu sunt prezentate în raport cu realităţile europene.

"Se ştie că în 19 şi 20 aprilie 1919 s-a împlinit de facto Unirea, iar expoziţia noastră contextualizează fenomenul care s-a amplificat după 1 decembrie 1918. O parte dintre panourile din expoziţie sunt dedicate lui Nicolae Coroiu, participant în Primul Război Mondial, în timp ce altele ne arată realitatea netrucată a bucuriei cu care Armata Română a fost primită în Oradea”, a spus Aurel Chiriac.

Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prezent de asemenea la vernisaj, a reamintit că, după decembrie 1918, o parte din Crişana şi Satu Mare nu s-au aflat pe harta noii Românii, iar Oradea a fost eliberată abia în luna aprilie a anului 1919. În schimb, o realitate istorică locală este că în Oradea comunităţile române, maghiare şi evreieşti comunicau foarte bine, iar înţelegerea era evidentă şi la nivelul autorităţilor locale.

"Generalul Traian Moşoiu a fost întâmpinat cu bucurie la intrarea în Oradea din mai multe motive. În primul rând, aici nu mai venise un lider român important de la Mihai Viteazul. În al doilea rând, timp de un an, Oradea s-a aflat sub regimul comunist comandat de Budapesta. Ori confiscarea proprietăţilor, comunizarea, propaganda bolşevică nu era nici pe placul maghiarilor, nici pe placul românilor, nici pe al evreilor”, a explicat Gabriel Moisa.

Acesta a mai povestit despre cum unul dintre liderii comunişti, Guiu, trimis să-l aresteze pe episcopul Roman Ciorogariu, decide să-l salveze. "Este un exemplu în care limba, naţiunea, a primat în faţa ideologiei. Guiu era român şi a ales să salveze un român”, a spus Gabriel Moisa. Moisa a vorbit şi despre personajul mai puţin cunoscut al expoziţiei, Nicolae Coroiu. "Nicolae Coroiu, originar din Vaşcău, a fost înrolat în Primul Război Mondial, unde a luptat pe frontul de la Oituz. Familia sa a fost de acord să doneze muzeului fotografii, documente, dar şi căni pe care acesta le-a creat, manual, în tranşee”, a explicat Moisa. "Întors de pe front reuşeşte să ajungă la familia sa, în Vaşcău, pentru două zile, de Crăciun, apoi pleacă şi se reîntoarce în aprilie 1919, ca un eliberator, alături de Armata Română”, a mai povestit prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

În încheierea vernisajului, col. (r) Dan Poinar, reprezentant al CJ Bihor şi al Asociaţiei Eroilor, a ţinut să mulţumească muzeului pentru evenimentul organizat şi pentru faptul că de fiecare dată instituţia reuşeşte să surprindă, aducând unor teme cunoscute noi elemente şi abordări.