Cu toate că au avut un avantaj fragil în cea mai mare parte a jocului, oaspeții nu au fost cu nimic superiori baschetbaliștilor pregătiți de Cristian Achim în finala Cupei României. Singurul capitol care a făcut diferența a fost cel al aruncărilor libere unde Oradea s-a prezentat lamentabil. Așadar, deși a evoluat pe teren propriu în fața unui public extraordinar, CSM CSU nu a izbutit să infirme tradiția, care spune că echipa gazdă nu căștigă trofeul, pierzând 75-82 (14-18, 19-18, 16-16, 26-30) cu U BT Cluj-Napoca.

În anul în care Asesoft Ploiești nu mai există iar CSM CSU Oradea nu este cu nimic mai prejos față de U BT Cluj sau Steaua București, conducerea clubului orădean cu siguranță nu concepe să nu aducă primul trofeu în orașul de pe Crișul Repede. Cupa României a fost cel mai aproape să rămână la Oradea, dar seara de coșmar în privința aruncărilor de la linia de pedeapsă a fost determinantă în ratarea primului obiectiv.

Zupan, 2 din 8 de la linia de pedeapsă!

În ciuda faptului că oaspeții s-au aflat la conducere în cea mai mare parte a timpului, ecartul dintre cele două formații a fost minim. Nota de echilibru a fost mereu prezentă, rare fiind momentele în care avantajul a fost mai mare de 5 puncte. În ciuda acestui aspect, băieții pregătiți de Cristian Achim au izbutit să preia conducerea în secvența decisivă și să își creeze un avantaj de 5 puncte (57-52) atunci când mai erau 5 minute până la fluierul final. Din nefericire, ceea ce a urmat a fost dramatic. Beneficiind de două aruncări libere, experimentatul pivot sloven Miha Zupan nu a fost capabil să gestioneze presiunea la care era suspus, ratându-le pe amândouă. A fost momentul cheie al jocului, oaspeții ripostând imediat prin Dykes care a transformat ambele libere primite. Seara de coșmar de la linia de pedeapsă a continuat. Același Zupan încă o dată, Barnette de două ori și, de-a dreptul incredibil, chiar și Markovic au pus capac șanselor ca CSM CSU să își adjudece primul trofeu din baschetul masculin românesc. Pentru a înțelege impotența orădenilor de a transforma cea mai simplă aruncare este suficient să menționăm procentajul reușitelor, 55%, adică doar 17 din 31 de încercări. Păcat, mare păcat, deoarece roș-albaștrii au făcut un joc de apărare aproape perfect și doar această lipsă de concentrare de la "libere” a făcut ca cei aproximativ 1800 de suporteri prezenți în tribune să nu trăiască bucuria cuceririi trofeului. Drept dovadă pentru jocul defensiv de un înalt nivel sunt cele 40 de recuperări făcute de orădeni față de doar 22 ale clujenilor. În minutele de final, CSM CSU a încercat să fragmenteze jocul sperând că oaspeții vor fi la fel de neinspirați la „libere”. Din păcate, experimentaților Adamovic (cele mai multe puncte marcate - 24) și Dykes nu le-au tremurat mâinile astfel că, după un meci extrem de echilibrat, U BT Cluj și-a adjudecat un trofeu care îi lipsea.

Urmează playoff-ul

Acestea au fost principalele aspecte ale unei finale care, cel mai probabil, se va repeta și în playoff-ul Ligii Naționale, acolo unde, după cum spunea și managerul Șerban Sere, doar echipa mai valoroasă se califică mai departe în sistemul „cel mai bun din 5 meciuri”. În meciul 1 al primei faze a playoff-ului, CSM CSU va întâlni duminică, 17 aprilie de la ora 20.00, la Arena Antonio Alexe, pe Phoenix Galați.

CSM CSU Oradea: Mahdache 5 (1×3p), Barnette 8, Markovic 13 (3), Paşca 5 (1), Lucic 14 (1), Zupan 7 (1), Petrişor, Ţîbîrnă 7, Nuhanovic 4, Nicolescu 1, Franklin 11 (1).

Antrenor: Cristian Achim.

U BT Cluj-Napoca: Dykes 16 (1×3p), Todic 2, Pasalic 11 (1), Adamovic 24 (3), Baciu 6, Kalnichenko, Török, Kuti 8 (1), Zigeranovic 13, Guţoaia 2.

Antrenor: Marcel Ţenter.