Arbitri şi reprezentanţi ai AJF Bihor, Cluj, Satu Mare şi Maramureş s-au reunit la Băile 1 Mai pentru un schimb de experienţă. Acţiunea organizată de Asociaţia "Cavalerii Fluierului" a cuprins şi un seminar cu tema "Prevenţia corupţiei, drogurilor şi alcoolului în rândul tinerilor".

 

În debutul întrunirii, doi specialişti de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea, medicul Liana Bologan şi inspectorul Bogdan Axinte au făcut o interesantă prezentare referitoare la substanţele interzise şi efectele nocive ale acestora asupra consumatorilor, care ajung să aibă vârste tot mai mici.

Apoi, rând pe rând, oficialii celor patru asociaţii judeţene de fotbal şi comisii judeţene de arbitri din regiunea de nord-vest au expus modul de organizare şi funcţionare. Forurile menţionate au fost reprezentate de Valer Vancea, Petru Boros (AJF Bihor), Octavian Şovre (CJA Bihor), Szilagyi Ştefan (AJF Satu Mare), Kovacs Istvan, Ovidiu Mazilu (CJA Satu Mare), Vasile Marc (AJF Cluj), Mircea Ciglenean (CJA Cluj) şi Szekely Zoltan jr. (CJA Maramureş), ultimul suplinindu-l şi pe Cristian Balaj, şeful AJF Maramureş, care nu a mai putut ajunge în Bihor. Printre invitaţi s-a mai numărat şi Alexandru Boc, fostul vicepreşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).

Întâlnirea a fost un bun prilej de a lua contact cu realităţile din structurile menţionate, de a schimba impresii şi poate chiar de a "împrumuta" anumite lucruri pentru eficientizarea fenomenul fotbalistic. Invitaţii au remarcat activitatea Asociaţiei Cavalerii Fluierului, condusă de Laurenţiu Danşa, care din 2014 a iniţiat mai multe proiecte de susţinere a arbitrilor bihoreni. "Ne-aţi luat-o înainte şi sunteţi un model pentru toţi prin prisma acţiunilor întreprinse. Sper ca pe viitor să ţinem şi noi pasul cu voi", a declarat Vasile Marc, preşedintele AJF Cluj, structură cu multe echipe la toate nivelurile, dar cu un număr insuficient de arbitri în lotul judeţean, problemă cu care se confruntă şi celelalte judeţe judeţe care au avut reprezentanţi la Complex Hotelier Perla.

Acest proiect al "cavalerilor", întocmit de vicepreşedintele Radu Bitea, a fost finanţat de Consiliul Judeţean Bihor prin Direcţia Social Comunitară.

Expunerile şi discuţiile au fost urmate de un turneu de minifotbal pe teren redus între selecţionatele arbitrilor din cele patru judeţe, după care şi-au refăcut forţele în bazinele complexului şi s-au relaxat la cina festivă.