* În două luni, bihorenii au depus 69 de proiecte *

În cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013 se derulează, începând din 3 martie a.c., mai multe sesiuni, lunar, de depunere a proiectelor pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pe trei Măsuri (domenii) de investiţii: Măsura 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole, Măsura 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi Măsura 322 - Renovarea şi dezvoltarea satelor.
La prima sesiune, din luna martie, din Bihor s-au depus 31 de proiecte, în valoare totală de 16.941.293 de euro. A urmat a doua sesiune, din luna aprilie, iar numărul de proiecte depuse din partea bihorenilor, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Bihor, a fost şi mai mare. "La finalul lunii aprilie, numărul total de proiecte a fost 38, în valoare totală de 28.019.543 de euro. Dintre aceste proiecte, 33 sunt pentru Măsura 121, iar 5 proiecte - pentru Măsura 322. Iată că, în două luni, s-au înregistrat 69 de proiecte în valoare totală de 44.960.836 de euro", a sintetizat dl. ing. Florian Vesa - director adjunct al OJPDRP Bihor.
Continuând calculele, se mai poate face şi o altă remarcă, prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă în judeţele aparţinătoare (inclusiv Bihorul) de Centrul Ragional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Nord-Vest Satu Mare. Dintre cele 6 judeţe (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj), Bihorul are cele mai multe proiecte depuse, urmat de judeţul Satu Mare. Se poate concluziona că, până acum, se constată din partea bihorenilor un interes sporit pentru accesarea de fonduri europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale. Totuşi, rămâne un semn de întrebare: de ce, deocamdată, nu se manifestă interes pentru depunerea de proiecte la Măsura 123 - "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere"?
Conform metodologiei de depunere a proiectelor pentru cele trei Măsuri specificate anterior, sunt organizate 6 sesiuni, lunar, iar dacă nu sunt epuizate fondurile totale alocate pentru aceste Măsuri, se va organiza şi o a şaptea sesiune pentru "reglarea" ultimelor fonduri alocate.