Predicţiile comercianţilor, care vin cu legumele din propriile grădini, sunt sumbre: în acest an nu se vor face nici prea multe zarzavaturi, nici prea multe fructe. Pe scurt, ne aşteaptă o vară pe cât de sărăcăcioasă, pe atât de scumpă! La primele ore, în pieţe, comercianţii îşi fac apariţia şi descarcă lăzile cu produse: de la castraveţii cu 35.000 lei kilogramul, ori fasolea verde cu 70.000 - 80.000 lei vechi, până la căpşunile care costă cam multişor, am zice noi - 80.000 lei. O incursiune printre mese ne dezvăluie cât de mult ne costă mâncarea noastră cea de toate zilele. Astfel, ardeii kapia sau gogoşarii din import se pot cumpăra cu 40.000 - 60.000 lei, iar morcovii şi pătrunjelul rădăcină (e drept, autohtoni, curăţaţi şi tăiaţi, cu un firicel timid de pătrunjel frunze drept companie) cu 20.000 - 25.000 lei punguţa de vreo 400 grame. Dar nici măcar morcovii nu au primit bine acest început de an, căci "se strică de atâta stat în beciuri, în nisip, a fost tare lungă iarna asta", se plange o femeie din Piaţa Decebal. În cele două pieţe ale municipiului - Decebal şi Cetate - roşiile se vând cu 70.000 - 80.000 de lei pe kilogram. Clienţii nu au prea multe de spus, se apropie de tarabe sfios, se uită lung la preţuri, încearcă o "negociere" (de altfel, imposibil de realizat!) şi pleacă spre case cu sacoşele aproape goale. Afectate de lungul anotimp friguros sunt mai toate legumele: ceapa rămasă din producţia de anul trecut costă 25.000 lei/kg, dar e cam... stătută, iar cea verde se încăpăţânează să rămână la 5.000 legătura, asemenea ridichilor, umflate parcă de furie că stau prea mult timp pe tarabe în aşteptarea clienţilor. "Faţă de anul trecut preţurile sunt mai mari. Dar ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă, pentru că pământul e umed şi riscul ca producţia din această primăvară să putrezească e destul de mare", ne spune un producător din "Cetate". Cât priveşte cartofii, ei costă 18.000 - 20.000 lei/kg, cei vechi desigur, căci de cei noi - nici urmă încă! Mulţi dintre producătorii sau comercianţii cu care am vorbit sunt de părere că, în această vară, preţurile legumelor şi fructelor vor creşte, însă tot ei spun şi că impactul cel mai mare va fi în august - septembrie. Deh, cheltuielile pentru cămara de iarnă. Şi o femeie cu câteva kilograme de morcovi şi gulii pe masă ne adaugă: "se scumpeşte marfa, când se scumpesc celelalte", adică dacă se majorează preţul benzinei, tariful la electricitate, de ce nu s-ar întâmpla asta şi în cazul zarzavaturilor?!