Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a confirmat că Executivul a aprobat OUG potrivit căreia statul român va achita de la buget sumele pentru achiziţionarea sculpturii Cuminţenia Pământului, completând astfel suma strânsă din donaţii până la valoarea totală de 11 milioane euro.

 

Opera „Cumințenia Pământului”, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural național mobil, va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, a spus Liviu Iolu confirmând aprobarea OUG. Ordonanță de urgență adoptată miercuri prevede că diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. „Cumințenia Pământului” va fi achiziționată și va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene. În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectați în ultimele două luni și jumătate.

De asemenea, prin Ordonanța de urgență au fost stabilite măsurile necesare pentru perioada tranzitorie după ce campania de subscripție publică s-a încheiat în 30 septembrie. Astfel, sumele donate până la această dată dar nevirate, vor putea intra în contul deschis pe numele Ministerului Culturii până la 31 octombrie 2016. Liviu Iolu a mai spus că având în vedere „coeziunea socială” creată în jurul acestei campanii, Guvernul a decis constituirea Fondului Brâncuși, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei tezaurului patrimoniului cultural național. În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență, Ministerul Culturii va emite normele metodologice de aplicare ale acestor prevederi. De asemenea, legislația va fi modificată astfel încât AFCN să-și poată exercita dreptul de preempțiune pentru obiectele de tezaur scoase la vânzare.