Primăria Oradea a făcut publică, la sfârşitul săptămânii trecute, lista datornicilor la bugetul local. Potrivit legislaţiei, lista cuprinde contribubilii care au datorii de cel puţin 1.000 lei - persoane fizice, respectiv cel puţin 5.000 lei - persoane juridice.

 

Muncipalitatea orădeană a anunţat că potrivit codului de procedură fiscală, a publicat, pe site-ul instituţiei, www.oradea.ro, lista debitorilor persoane fizice și persoane juridice care înregistrează obligații restante față de bugetul local. „Lista cuprinde contribuabilii care înregistrează datorii peste plafonul stabilit prin HCL nr. 236/2016 (1.000 lei pentru persoane fizice şi 5.000 lei pentru persoane juridice) și au fost notificați în prealabil în privința acestora”, se menţionează într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Astfel, lista datornicilor persoane juridice cuprinde 212 firme, fundaţii şi asociaţii. Potrivit Primăriei Oradea, cea mai mare sumă, 719.505,49 lei, este datorată de firma Emsil Techtrans SRL, însă între cele două părţi există un proces pe rol. Locul doi în topul datornicilor îi revine producătorului de confecţii din blană, velur şi piele Rovex (161.343 lei) urmat de Metal Construct, cu o restanţă de 131.103 lei. Pe lista restanţierilor publicată de municipalitate se mai înscriu producătorii de textile şi tricotaje Mioriţa (37.079 lei) şi Hedco (15.872 lei).

La persoane fizice, lista cuprinde 5.817 contribuabili care au datorii mai mari de 1.000 lei la bugetul local.

Cea mai mare sumă datorată, susţine municipalitatea, se ridică la 820.572 lei şi aparţine omului de afaceri Tibor Tincău. Acesta este proprietarul TWT (Trans World Trading) şi al fostei întreprinderi Sinteza, cu afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare. Şi în acest caz există un proces pe rol între cele două părţi, Tincău Tibor şi Mariana, respectiv Primăria Oradea.

Pe o poziţie fruntaşă (5) în topul datornicilor se înscrie omul de afaceri Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Local a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi patronul firmei CIAC. Împreună cu fiul său acesta înregistrează câte o datorie de câte 151.000 lei. Locul şase în topul restanţierilor îi revine patronului grupului de firme Nova Euro, Marius Fildan, care împreună cu soţia au acumulat obligaţii neachitate către bugetul local în valoare de 141.611 lei. Pe lista datornicilor mai apar arhitectul Cosmin Falub (5.344 lei), preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Oradea, dar şi avocaţii Cosmin Lazea (4.117 lei), Cosmin Man (3.350 lei), Călin Porţan (1.487 lei) şi Bogdan Munteanu (1.107 lei).

Municipalitatea precizează că, în baza prevederilor art.162 alin. 4 din Legea 207/2015 - codul de procedură fiscală, în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale, va elimina din listă contribuabilii care și-au achitat aceste obligații. „De asemenea, în cazul obținerii de către contribuabili a suspendării executării actului administrativ fiscal se va proceda în termen de 15 zile la eliminarea din listă a contribuabililor aflați în această situație”, se mai precizează în comunicat.

Lista datornicilor poate fi consultată accesând link-ul http://www.oradea.ro/subpagina/lista-restantieri.