Preşedintele francez, Francois Hollande, se va afla azi în vizită de stat în România, cu trei zile înainte de summitul european care va avea loc la Bratislava, relatează AFP.

Relaţia dintre Franţa şi România, susţine Parisul, ilustrează "Europa pe care ne-o dorim pentru ziua de mâine: o Europă a investiţiilor, o Europă a creşterii orientate spre tehnologiile viitorului, o Europă a securităţii".

În ochii Franţei, România se diferenţiază de alte state din Europa Centrală, precum Ungaria sau Slovacia, cărora şeful statului francez le-a reproşat deschis joi, fără a le numi, că nu îşi asumă "responsabilitatea" europeană. Și asta chiar dacă, a declarat el, Uniunea Europeană și-a deschis brațele "pentru a termina cu totalitarismul" după prăbușirea blocului sovietic. Pe de altă parte, Parisul salută "eforturile considerabile" depuse de Bucureşti pentru a pune în aplicare PNR-schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene în Europa efectuat în scopul luptei antiteroriste-pentru a combate corupţia şi crima organizată sau pentru a primi refugiaţi Ultima vizită de stat a unui preşedinte francez la Bucureşti a fost cea a lui François Mitterrand, în anul 1991. Pentru a simboliza dimensiunile ştiinţifică şi industrială ale relaţiei franco-române, Francois Hollande va vizita Laserul ELI-NP de la Măgurele, care se află în centrul unui program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume. Aplicaţiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului până la fizica materialelor, trecând prin retratarea deşeurilor nucleare.

"Sistemul de lasere va putea dezvolta o energie reprezentând 10 la sută din cea a soarelui", a declarat pentru AFP coordonatorului proiectului ELI-NP, Victor Zamfir. Apoi Hollande va inaugura, în cursul după-amiezii, fabrica Airbus Helicopters din Braşov, "de unde primele elicoptere ar trebui să iasă în anul 2018, cu condiţia să existe rapid o comandă semnificativă", a declarat pentru AFP Serge Durand, directorul general al acestei filiale a grupului aeronautic european.

Francois Hollande va fi însoţit de aproximativ 30 de directori de companii franceze, semn al intensităţii legăturilor economice cu România, unde constructorul de automobile Dacia, filiala Renault, generează singur aproape 3 la sută din PIB.Însă această vizită reprezintă de asemenea ocazia de a confirma evenimentele interculturale prevăzute pentru 2018, an al celebării centenarului României moderne.

"Marţi va fi în România preşedintele Franţei, Francois Hollande. La ora 09. 00 preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi pe preşedintele Franţei, Francois Hollande, la Palatul Cotroceni. Vor fi convorbiri urmate de declaraţii comune de presă", anunţă purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, Mădălina Puşcalău-Dobrovolschi. La ora 13.00, premierul României, Dacian Cioloş, va avea un prânz oficial alături de Hollande.