Declarația de înregistrare se completează și se depune pentru înregistrare/mențiuni/radiere, în următoarele situaţii: cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării; pentru mențiuni - ori de câte ori se modifică datele declarate anterior; pentru radiere - cu ocazia radierii înregistrării fiscale. 

Ca urmare a modificărilor legislative aduse în anul 2017, Declarația 010 a fost înlocuită, noul formular, aprobat prin Ordinul 3725/2017, fiind utilizat începând cu această lună pentru înregistrare/mențiuni/radiere. Declaraţia se depune de către:   persoanele juridice române; asocierile și alte entități fără personalitate juridică; deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, persoane juridice române; reprezentanții legali, desemnați potrivit prevederilor OUG nr. 77/2011. Având în vedere trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, precum și introducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, s-au operat următoarele modificări: punctul 5.4 - referitor la contribuții sociale era împărțit, până la 31 decembrie 2017, în contribuții sociale datorate de angajator și contribuții sociale datorate de angajat. Având în vedere că angajatorul nu mai datorează contribuții sociale, acestea fiind trecute în sarcina angajatului, punctul 5.4, începând cu această lună, cuprinde doar contribuțiile sociale datorate de angajat. Aceeași modificare a suferit și punctul 2.5, din care a fost scoasă rubrica de Contribuții de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator, rămânând numai contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajat. De asemenea, au fost complet eliminate: Contribuția pentru concedii și indemnizații (datorată, până la finele lunii decembrie 2017, de către angajator); Contribuția de asigurări pentru șomaj (datorată atât de către angajator, cât și de către angajat); Contribuția pentru concedii și indemnizații (datorată de către angajator); Contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale (datorată de către angajator); Contribuția la fondul de garantare pentru plată creanțelor salariale (datorată de către angajator). În schimb, a fost introdusă noua contribuție datorată de angajatori începând cu 1 ianuarie 2018, respectiv Contribuția asiguratorie pentru muncă.    

Pentru toți angajatorii care aveau înscrise contribuțiile sociale în vectorul fiscal la 31.12.2017, modificarea vectorului fiscal pentru introducerea contribuției asiguratorii pentru muncă se face de către ANAF, din oficiu. Toate celelalte elemente care formează vectorul fiscal au rămas nemodificate. În consecință, s-au modificat și instrucțiunile de completare a Declarației 010. De asemenea, s-a păstrat Anexa la Formularul 010 "Declarație de înregistrare fiscală/Declaratie de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică. Următoarele termene pentru depunere sunt specifice Declarației 010: 30 de zile de la data înființării/data eliberării actului legal de funcționare/data începerii activității/data obținerii primului venit/data dobândirii calității de angajator; 15 zile - de la data modificării ulterioare a datelor declarate inițial; primele 10 zile din lună - în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care nu au depășit plafonul de scutire și care doresc să fie scoase din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA; data de 31 ianuarie a fiecărui an - pentru angajatorii care, deși se încadrează pentru depunerea Declarației 112 - plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit trimestrial, optează pentru îndeplinirea lunară a acestor obligații; data de 31 martie a fiecărui an - pentru persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care trec la impunerea pe veniturile microintreprinderilor.