Preşedinţii celor 641 birouri electorale ale secţiilor de votare au fost convocaţi ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a fi instruiţi cu privire la desfăşurarea scrutinului din 30 noiembrie. Informaţiile le-au fost oferite de preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Ovidiu Bojan, de reprezentanţii Instituţiei Prefectului Bihor, ai Autorităţii Electorale Permanente şi ai celorlalte instituţii implicate în pregătirea alegerilor.

Preşedinţii secţiilor de votare au fost anunţaţi că birourile electorale pe care le vor conduce au fost deja constituite cu reprezentanţii partidelor politice, spre deosebire de alegerile precedente, când această procedură avea loc la secţie, prin tragere la sorţi. Întrunirea birourilor electorale ale secţiilor de votare va avea loc sâmbătă, când, timp de două ore, acestea vor trebui să pună la dispoziţia alegătorilor listele electorale permanente, astfel încât aceştia să poată verifica unde vor trebui să voteze. Urnele se vor deschide duminică, 30 noiembrie, la ora 7:00, şi se vor închide la ora 21:00. Se va putea vota doar în localitatea de domiciliu, cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau carnetul de serviciu militar. Nici la aceste alegeri nu se poate vota pe baza cărţii de alegător. Preşedinţilor secţiilor de votare li s-a atras atenţia că nu se poate vota cu viză de flotant, iar pe listele suplimentare vor fi trecuţi doar membrii birourilor electorale, cu condiţia să aibă domiciliul în colegiul în care se află secţia, agentul care asigură paza secţiei şi persoanele omise de pe lista electorală permanentă. O derogare de la această regulă o au candidaţii, aceştia putând vota în orice secţie de pe raza colegiului unde candidează. Predarea buletinelor de vot se va face duminică, 30 noiembrie, începând cu ora 22:00, la BEJ, primele secţii programate fiind cele din colegiul uninominal 8 Oradea - centru.

Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare vor fi plătiţi pentru maximum 10 zile, cu câte 66 lei/zi, în timp ce reprezentanţii partidelor vor fi plătiţi pentru maximum cinci zile, tot cu 66 lei/zi. De asemenea, la aceste alegeri, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare nu vor mai primi mâncare, ci li se vor deconta câte 8 lei. Decontarea cheltuielilor de transport cu buletinele de vot va fi făcută de primării.