850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 sunt copii au probleme serioase din cauza lipsei citostaticelor. În jur de 20 de medicamente lipsesc din unele spitale, iar ministrul sănătăţii încearcă să le redistribuie pe cele din spitalele care au stocuri mai mari. În Bihor nu sunt însă probleme.

 

Cel puţin aşa susţine managerul Spitalului Municipal care administrează şi Centrul oncologic.

„Am vorbit cu coordonatorul Centrului oncologic, care mi-a confirmat că nu sunt probleme cu medicamentele. Pacienţii noştri au tot ce le trebuie şi încă nu ni s-a solicitat o astfel de redistribuire”, a spus Elena Moldoveanu.

Ministerul Sănătăţii a confirmat luni, 22 august, că stocurile de Lanvis, un medicament folosit în tratarea leucemiei, sunt aproape epuizate, urmând ca instituţia să caute în regim de urgenţă un nou furnizor. Reprezentanţii bolnavilor de cancer transmit însă că probleme ar fi şi cu alte citostatice.

„E o problemă de producător care nu acoperă necesarul nici în alte state europene, nu numai în România. Notificarea de probleme de producție datează de anul trecut, iar estimarea de reluare a furnizării este 2017. Ultima tranșă din acest medicament a fost adusă în țară pe autorizație de nevoi speciale. Săptămâna trecută, joi, Ministerul Sănătății a fost informat de către Institutul Fundeni că stocurile de Lanvis sunt aproape terminate. În acest moment, Ministerul Sănătății redirecționează stocurile existente la alte spitale din țară cu flux mai mic de pacienți decât cele din București și caută în regim de urgență să achiziționeze medicamentul de la o altă sursă, pe o nouă autorizație de nevoi speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

Ministerul a adus marţi, 23 august, 100 de tablete de citostatice Lanvis de la Constanţa la Institutul Fundeni, dar problemele încă nu au fost rezolvate.