În spaţiul mioritic al comunei Şoimi, satul cu nume sfânt Sânnicolau de Beiuş, de pe cursul mijlociu al Crişului Negru, situat pe o singură uliţă, îşi etalează frumuseţea aşezării cu case arătoase aşezate "cot la cot", iar de pe deal, vechiul turn medieval veghează la liniştea oamenilor, înscriind parcă o pagină de istorie a locuitorilor acestor meleaguri în frumoasa paletă coloristică a florilor de primăvară.

În mijlocul aşezării tronează noua biserică ortodoxă ajunsă în stadiul de finalizare. Sfântul lăcaş al ortodoxiei bihorene este o construcţie nouă, ridicată în perioada 1998-2005, fiind cea mai recentă şi frumoasă de pe Crişul Negru. Este o adevărată bijuterie arhitectonică, construită în stil bizantin, în formă de cruce greacă înscrisă, având 22 m lungime, 9 m lăţime, iar înălţimea turlei este de 30 m. Interiorul bisericii, pictat în frescă, te uimeşte prin frumuseţe şi eleganţă. Iconostasul altarului este sculptat în lemn de tei, împodobit cu picturi, reprezentând scene din viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În partea de sus sunt înfăţişaţi cei 12 apostoli, reprezentări din unele scene biblice, iar în partea de jos, uşile împărăteşti şi diaconeşti încadrate în icoanele lui Iisus Hristos, Maica Domnului, Ioan Botezătorul şi Sfântul Nicolae. Bolta în formă de semicerc, împodobită cu minunate scene religioase, se încadrează armonios cu pantocratorul din cupola bisericii, realizat în foiţă de aur la fel ca toată aura sfinţilor. Scaunele şi mobilierul sunt sculptate în lemn de stejar, la fel şi tronul arhieresc. Biserica dispune de încălzire centrală, pardoseala este mochetată în albastru, iar balconul pentru corul bisericesc este placat cu marmură. La sărbătorile religioase de peste an dangătul melodios al celor două clopote îţi trezeşte un sentiment de respect şi recunoştinţă pentru ctitorii acestui lăcăş. Pentru mica localitate care are aproximativ 100 de familii, toate de religie ortodoxă, biserica ce poartă hramul "Înălţarea Domnului" este o mândrie, o satisfacţie sufletească, o bucurie creştinească.
Pentru înălţarea sfântului lăcaş, 95% din fondurile necesare au provenit din jertfa creştinilor ortodocşi din Sânnicolau de Beiuş, iar restul de 5% s-a realizat din sponsorizări şi donaţii. Părintele paroh Adrian Florian Baicu este preot în sat din 1997, de când a fost hirotonisit aici în biserica veche. Părintele este un om modest, dar are de partea sa entuziasmul tineresc, sprijinit şi de distinsa doamnă preoteasă Monica Baicu, farmacistă la Şoimi. Pentru acest an, simiclăuşenii, cum le spun locuitorii din satele apropiate, şi-au propus construcţia unei noi case parohiale. Toţi oamenii sunt alături de biserică, în frunte cu mirenii: Vasile Moţoc, Ioan Borza, Ioan Hera şi Cornel Borza. "Toate le-am realizat şi le vom duce mai departe cu jutorul bunului Dumnezeu, iar sătenii sunt dornici ca în acest an să facem sfinţirea noului lăcaş", îmi spunea părintele Baciu.