Nici cea de-a treia licitație privind reabilitarea pardoselii din Pasajul Vulturul Negru nu a fost cu noroc. Firmele de casă ale Primăriei par să se conteste una pe alta, blocând un proiect pe fonduri europene, ce trebuie finalizat până pe 31 iunie, astfel trebuie restituiți toți banii înapoi.

 

Anul trecut, la cele două licitații organizate de către Primăria Oradea, nu s-a prezentat nicio firmă. Pe data de 26 ianuarie, a fost organizată o a treia licitație, la care și-au depus ofertele trei dintre firmele cu care Primăria Oradea derulează frecvent contracte: Abed Nego, în asociere cu Marmo Rexton, firma Euras, respectiv SC Drumuri Orășenești SA, în asociere cu Porsido et Arte Consorzio Stabile de Centino. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 1.667.000 lei, iar termenul de execuție ar fi de 4 luni. Lucrările din Pasajul Vulturul Negru sunt prevăzute în două loturi. Se renunță la soluția de mozaic și se vor folosi plăci de marmură și granit. În primul lot, potrivit caietului de sarcini, lucrările de finisare cu plăci de marmură şi granit vor cuprinde: desfacerea pardoselii din mozaic realizate şi nerecepţionate; turnarea unui strat de şapă peste stratul de beton, în grosime de 3 cm; turnarea unei şape autonivelante; pentru a evita migraţia apei prin stratul suport de beton către finisajul de piatră naturală (marmură, granit) se vor realiza două straturi de bariere contra vaporilor din răşină epoxidică; finisajul din piatră naturală se va realiza din plăci de marmură sau granit de 2 cm grosime; placarea pe contur a pasajului se va face cu plăci de marmură roşie de tip Rosso Verona; placarea în zona centrală a coridoarelor pasajului şi a zonei de sub cupolă se va face cu plăci de granit (trei culori) gri deschis, gri închis şi negru; amplasarea ştergătoarelor de picioare - grătare din aluminiu cu inserţie de cauciuc negru.

După două luni de analiză a documentației, zilele trecute, comisia a decis ca atribuirea lucrării să revină asocierii SC Drumuri Orășenești S.A și Porsido et Arte Consorzio Stabile de Centino. Însă, pe data de 23 martie, câștigătorul licitației a fost contestat. În aceste condiții se va pierde, din nou, timp prețios pentru finalizarea investiției. Inițial, lucrările de reabilitare a pavajului au demarat în septembrie 2012, pe un program de fonduri nerambursabile. La data la care investiția trebuia finalizată, iulie 2013, s-a constatat că firma Marconst a executat o lucrare de proastă calitate. În timp, întregul pavaj s-a fisurat. Doi ani i-au trebuit Primăriei Oradea să găsească soluții pentru refacerea lucrării prost executate. Însă termenul scurs pentru cheltuirea banilor nerambursabili a expirat pe 31 decembrie 2015, fără ca investiția să fie finalizată. Astfel, în aceste condiții, întreaga investiție va trebui finalizată pe banii orădenilor. În Pasajul Vulturul Negru se lucrează la un alt proiect privind refacerea cupolei și a pereților interiori.