Echipa de experţi de la Universitatea din Timişoara vor prezenta abia la sfârşitul lunii ianuarie 2017 raportul privind cauzele producerii alunecărilor de teren de la Dealul Ciuperca şi măsurile ce trebuie să fie luate. Până atunci, experţii timişoreni au propus măsuri pentru consolidarea în regim de urgență a dealului.

 

Viceprimarul Mircea Mălan a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, măsurile pentru consolidarea în regim de urgenţă a dealului. Viceprimarul a anunţat că se va acţiona în două direcţii. Pe de o parte, vor fi executate două rânduri de câte doi piloţi foraţi, care vor avea rolul de a consolida versantul pentru eventuale alunecări, dar și rolul de a consolida clădirea principală. Pe acești piloți forați se vor executa zidurile de sprijin. Pe de altă parte, se va realiza un sistem de drenare a apei din teren și evacuarea acesteia în afara perimetrului afectat. Cei patru piloţi vor avea un diametru de 80 cm şi o adâncime de 15-16 m. „Până vineri, vor fi gata toate calculele de rezistenţă pentru execuția piloților forați, iar mâine (azi-n.r.) va sosi freza cu care se vor executa piloții respectivi. De asemenea, se execută drumul tehnic de acces la lucrare”, a afirmat Mircea Mălan. Lucrările la drumul tehnic sunt realizate de firma Abed Nego, iar forajele pentru pilonii de rezistenţă vor fi făcute de o firmă din Cluj. Potrivit lui Mircea Mălan, în primăvară vor fi refăcute lucrările la Dealul Ciuperca, tot atunci stabilibindu-se şi cât va costa noua intervenţie. „Vinovaţii vor plăti reafacerea lucrărilor”, susţine viceprimarul Mircea Mălan. Tot Mălan a admis că riscul alunecărilor de teren era cunoscut. „Au avut loc alunecări mai mici sau mai mari și pe varianta veche a dealului, dar de cu totul altă anvergură decât cea de acum”, a afirmat Mălan.

O echipă de experţi de la Universitatea din Timişoara a vizitat Dealul Ciuperca în luna noiembrie şi, împreună cu municipalitatea, a stabilit un plan de măsuri de urgenţă ce trebuie aplicate pentru consolidarea dealului, astfel încât să fie prevenite alte alunecări de teren.

„Am convenit că vom colabora pentru realizarea unei expertize tehnice care va avea două obiective importante: ce măsuri trebuie luate în regim de urgență pentru a ne asigura că nu mai intervin alunecări majore de teren și pentru a ne asigura că construcția, care reprezintă acel punct de alimentație publică, rămâne pe loc, iar pe de altă parte pentru a stabili cauzele producerii alunecării de teren”, a declarat Mircea Mălan. Viceprimarul a precizat că specialiştilor din Timişoara li s-a cerut să expertizeze atât proiectul tehnic, cât și lucrările care au fost realizate. „Ne-au spus că până la sfârşitul lunii ianuarie vom avea acest raport de expertiză tehnică”, susţine Mălan.

Tot în cadrul analizelor tehnice, s-au făcut măsurători topografice și geologice şi au fost montate repere topografice atât pe clădiri, cât și în teren, situația fiind monitorizată zi de zi, iar concluziile au fost trimise echipei de experți de la Timișoara. Potrivit viceprimarului, din datele prelevate până acum a rezultat că cea mai importantă construcție, care are rol de punct de informare și de alimentație publică, nu este afectată. Pe de altă parte, el a recunoscut că la unul dintre pilonii clădirii principale (unde a funcţionat cafeneaua) există o microfisură, „mai mică de 1 mm”, motiv pentru care se vor pune două grinzi de consolidare.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea care i-a revenit municipiului Oradea din investiţia totală fiind de 1.722.253 euro. Amenajarea grădinii publice a început în decembrie 2014, încheindu-se la sfârşitul lunii decembrie 2015. Lucrările executate de firma Abed Nego Com SRL au un termen de garanţie de 5 ani.