Marţi, 12 iulie, la Cercul Militar din Oradea a avut loc o manifestare cultural-ştiinţifică deosebită, menită să sublinieze importanţa relaţiilor româno-franceze, în istorie, prezent şi viitor, dar şi importanţa poporului francez în istoria universală. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi marcante ale culturii şi învăţământului bihorean.

 

Universitatea din Oradea, Prefectura Judeţului Bihor, Asociaţia Culturală „Cetate Durgheu”, Asociaţia Culturală Crişana, Asociaţia Pro România Europeană au organizat marţi, 12 iulie, o manifestare cultural-stiinţifică dedicată Zilei Naţionale a Franţei. Evenimentul s-a deschis cu intonarea Imnului României şi intonarea Imnului Franţei într-o atmosferă festivă. Cuvântul de deschidere a manifestărilor i-a revenit Claudiei Timofte, director de cabinet, care a rostit mesajul din partea Prefecturii Judeţului Bihor.

„14 iulie este sărbătoarea naţională a Franţei, ţara care a demonstrat că este un model al valorilor universale. Franţa a devenit un simbol al Libertăţii, Fraternităţii şi Egalităţii, un simbol care a inspirat multe alte democraţii”, a spus Claudia Timofte.

Aceasta a mai făcut referire la câteva principii din Declaraţia Drepturilor Omului din 1879, prin care se arată că încălcarea drepturilor omului duce la nefericirea oamenilor şi generează corupţie. Un alt aspect subliniat de Claudia Timofte a fost importanţa relaţiilor româno-franceze, relaţii care au atât o bază politică, încă din 1396, când francezii l-au ajutat pe Mircea Voievod în lupta împotriva otomanilor, cât şi o bază culturală puternică.

„Pentru a păstra vie tradiţia relaţiilor franco-române avem nevoie atât de intensificarea schimburilor culturale româno-franceze, cât şi de organizarea unor evenimente similare celui de astăzi”, a mai citat aceasta.

În continuare, prof. univ. dr Viorel Faur a subliniat că la Oradea se desfăşoară „un adevărat eveniment care consacră respectul şi prietenia” dintre cele două popoare. „În condiţiile actuale, consolidarea relaţiei cu oamenii politici francezi constituie un deziderat, mai ales că perspectivele sunt destul de sumbre uneori. Privind în trecut, îţi dai seama că adevăraţii noştri prieteni din Europa sunt francezii”, a spus Viorel Faur.

Fiecare invitat al manifestării a subliniat prin comunicarea pregătită un aspect important al bunei colaborări dintre români şi francezi, de-a lungul istoriei.

Astfel, prof. univ. dr. Viorel Faur  a vorbit despre „Prezența la Oradea a generalului Henri Mathias Berthelot”; prof. univ. dr. Antonio Faur a vorbit despre „Percepții ale unor diplomați francezi asupra realităților din Transilvania de Nord”;  prof. univ. dr. Teodor Durgheu despre „Brâncuși și Orașul Luminilor - vieți paralele”; gl. bg.(r) conf. univ. dr. Vasile Creţ despre „Cooperarea politico-militară între Franța și România în apărarea intereselor naționale și europene” şi dr. Mihai Georgiţă despre „Prizonieri francezi din războaiele napoleoniene, 1813-1814, în Cetatea din Oradea”. De asemenea, pentru că în data de 14 iulie este şi Ziua Transmisioniştilor, căpitanul Sergiu Moldovan a vorbit despre importanţa armei transmisii şi despre misiunea pe care a avut-o în Afganistan. La manifestare au fost prezente cadre militare active şi în rezervă din cadrul MAI, MapN, SRI – gl.mr.dr. Lazăr Cîrjan, col. Ioan Petran, col. Alexandru Ciuta.