Clubul Bihorul Beiuş a remis un comunicat privind modul în care echipa de juniori A1 a fost eliminată din competiţie în faza interjudeţeană, după 1-0 pe teren propriu şi 0-3 la masa verde cu Şurianu Sebeş. 

 

S-a făcut un abuz atât din partea brigăzii de arbitri la meciul retur, cât şi din partea comisiei care a analizat memoriul la sediul FRF. Argumentăm acestea cu art. 1 şi art. 7, lit. C din regulamentul juniorilor A1 ediţia 2015-2016, articole care spun urmatoarele:

 

Art. 1 – Participanţi: Au drept de joc în Campionatul Naţional Juniori A1 - nivel judeţean, ediţia 2015/2016, copiii născuţi în anul 1997 şi 1998. Jucătorii mai mici de vârstă, pentru a avea drept de joc, trebuie să prezinte o adeverinţă eliberată numai de către policlinica pentru sportivi în care să se specifice că pentru respectivul jucător nu există contraindicaţii de a practica activitatea sportivă specifică fotbalului. Adeverinţele vor fi individuale pentru fiecare jucător aflat în situaţia menţionată mai sus.

 

Art. 7 – Asistenţa medicală şi avizul medical: c) Avizul medical pentru etapa judeţeană şi interjudeţeană va fi stabilit de AJF-ul de pe raza căruia se află clubul. Pentru celelalte etape (etapa de zonă, semifinală şi finală), avizul medical va fi de la policlinica pentru sportivi.

 

Mascaradă organizată

Din cele două articole reiese, foarte clar, ce acte sunt necesare pentru disputarea unui joc, acte pe care Bihorul Beiuş le-a avut în totalitate! De asemenea, în ediţia trecută a aceleiaşi competiţii, echipa Bihorul Beiuş a disputat finala campionatului naţional al juniorilor A1, când s-au pregătit, pentru fiecare etapă a competiţiei, actele necesare, aşa cum s-au pregătit şi în acest an. Un alt lucru important, la manşa tur a jocului din faza interjudeţeană am fost abitraţi de un arbitru divizionar, care a cunoscut regulamentul şi a ştiut de ce acte este nevoie, la acel joc neavând nicio problemă. În schimb, la meciul retur s-au întâmplat toate escrocheriile şi, credem noi, un complot, echipa locală, arbitrii şi preşedintele AJF Alba, care a ajuns foarte târziu la stadion şi care, deşi iniţial şi-a spus punctul de vedere că „ar trebui să se dea drumul la joc”, apoi a „văzut” doar art.1 din regulament, fapt care l-a determinat şi pe centralul jocului să nu citească şi art. 7, lit. C. Deşi le-am prezentat în timp util adeverinţele (pe care nu era obligatoriu să le avem) aceştia nu au dorit să le ia în considerare pe motiv „că sunt în copie”, deşi au văzut că este aceeaşi parafă şi semnătură ca şi pe carnetul de joc, în original, a aceluiaşi medic de policlinică sportivă, dr. Liana Cantor. Văzând că avem toate cele necesare, antrenorul echipei oaspete a zis că refuză să joace, dacă nu avem adeverinţele în original, apoi preşedintele AJF Alba şi centralul partidei s-au coalizat şi au zis să jucăm cu doar cei 9 jucători născuţi 1998, fapt pe care noi l-am refuzat pentru că în regulament scria clar ce trebuie să avem la acest joc şi ştim cu siguranţă că avem dreptate, dar a fost un complot pentru a ne scoate din competiţie. Un alt aspect interesant la jocul retur, mulţi jucători ai echipei gazdă au ieşit la încălzire în adidaşi (nu ghete de fotbal, ştiind ceea ce urmează), iar la stadion au fost prezente maximum 15 persoane, pe când de la Beiuş au fost părinţi care s-au deplasat cu 4 maşini mici şi un microbuz.

 

Memoriu la Bucureşti

Neavând ce face în faţa unei brigăzi de arbitri care nu a cunoscut regulamentul, ne-am deplasat la Bucureşti, unde am depus un memoriu pentru a se face dreptate. Odată ajunşi acolo, rând pe rând ni s-a dat dreptate, cunoscându-se foarte bine regulamentul. A început şedinţa comisiei fiind sunaţi preşedintii AJF Alba şi Bihor, care au confirmat că, conform art.7, lit. C, toţi jucătorii noştri trecuţi pe foaia de joc aveau drept de joc. S-a analizat raportul brigăzii de arbitri (trimis pe mail, oare la FRF se poate lua în considerare în secolul 21 un act oficial trimis pe mail şi la Sebeş nu se poate, mai ales fiind vorba de aceleaşi adeverinţe!?). În raport au fost 3 fraze scrise de arbitru:

- echipa oaspete Bihorul Beiuş a prezentat nişte copii ale adeverinţelor medicale

- echipa oaspete Bihorul Beiuş nu a prezentat adeverinţele medicale ale jucătorilor mai mici decât cei născuţi 1998, motiv pentru care nu am dat drumul la joc

- echipa oaspete a prezentat adeverinţele în copie, adeverinţe pe care le anexez raportului.

 

Fiind de faţă când le-a scris, le-am spus celor din comisie că domnul arbitru le-a scris în funcţie de răspunsurile pe care le-a primit la telefon, deşi i-am zis să citească regulamentul (precizăm aici că reprezentanţii Bihorului Beiuş au fost singurii care au avut regulamentul printat, regulament care a fost arătat preşedintelui AJF Alba, brigăzii de arbitri, dar ei au refuzat, uitându-se‚ pe telefon, doar la articolul 1). Am prezentat comisiei de la Bucureşti atât copii ale carnetelor de joc, cât şi originalul, adeverinţele, exact cum au fost şi la meciul de la Sebeş. Ne-a fost ascultat punctul de vedere în comisie, după care am fost chemaţi de domnul Dan Ionescu la tragerea la sorţi pentru faza zonală a competiţiei, unde, spre stupoarea noastră, am văzut harta cu echipele calificate, şi în zona 4 erau trecute judeţele Maramureş, Satu Mare, Cluj şi Bihor (oare de ce!? ştiau că avem dreptate!?). Tot acolo am văzut adeverinţe scrise de mână, câte 4 pe un format A4, eliberate pentru jucători… (pe când noi jucăm şi în campionatul judeţean cu vize de policlinică sportivă). Le-am zis şi acelor reprezentanţi situaţia noastră, unii începând să râdă, alţii să-şi facă griji…

 

Răspunsul FRF-ului: forfait

În concluzie, noi credem că s-a făcut o mare nedreptate, un mare abuz atât al brigăzii de arbitri, cât şi al comisiei de la Bucureşti. La acea comisie am cerut să jucăm meciul pe teren, nu la comisii, am cerut să rejucăm meciul pentru că am avut toate cele necesare disputării acestuia, dar răspunsul oficial al FRF-ului fiind „forfait” - cum că am refuzat să jucăm în 9 jucători! Cum să jucăm cu 9 jucători când toţi cei 18 jucători trecuţi pe foaia de joc aveau drept de joc!? Întrebăm şi noi, trebuia să jucăm în 9 jucători să aibă şanse şi echipa gazdă? Oare le-a fost frică de noi?

Sunt multe semne de întrebare, dar, prin ceea ce s-a făcut, s-a adus un prejudiciu grav de imagine clubului Bihorul Beiuş, s-a îngrădit dreptul la a juca fotbal unor juniori, s-a îngrădit dreptul la muncă unor antrenori şi reprezentanţi ai clubului.

Alin POPA – preşedinte

Ionel GOINA – director sportiv