În jur de 100 de angajaţi ai Termoficare au protestat ieri în parcarea din faţa centralei de pe Şoseaua Borşului. O parte erau angajaţii din tura doi, care au refuzat să intre în schimb la ora 14.00, lor adăugându-li-se colegi din turele libere. Protestatarii erau nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de conducerea societăţii, directorul Stănel Necula refuză să discute cu ei pentru a clarifica zvonurile cu privire la posibile reduceri de personal.

 

Angajaţii care lucrează la centrala de pe Şoseaua Borşului au început protestul în jurul orei 9.00, la ora 14.00 adunându-se deja aproximativ 100 de persoane. Printre protestatari s-au aflat angajaţii din tura doi, care au refuzat să intre în schimbul de la ora 14.00. Ei sunt nemulţumiţi de conducerea Termoficare Oradea, care a refuzat să discute cu ei pentru a lămuri zvonurile potrivit cărora ar urma reduceri de personal şi cele privind tăierea unei părţi a veniturilor provenite din sporurile de noapte. Mai mult, ei spun că au fost trataţi cu dispreţ de directorul Stănel Necula. „De aproximativ o lună aflăm pe surse că se modifică programul de lucru, turele. Nimeni nu ştie nimic, dar toată lumea ştie. Acum lucrăm în cinci ture, dar s-a spus că nu e nevoie decât de 4,5 ture. Întrebarea este ce se va întâmpla cu ceilalţi? Asta ne-a pus pe gânduri”, a declarat Cornel Fofiu, liderul protestatarilor. El a mai menţionat că nu a reuşit să discute direct cu Stănel Necula, ci prin intermediul lui Daniel Francisc, inginerul şef de producţie. „Am cerut marţi să avem un dialog cu directorul şi ni s-a spus că e în concediu. Am zis să vină joi să discute cu noi, dacă miercuri se întoarce din concediu. Ni s-a spus că e ocupat, că agenda lui e foarte încărcată, dar că după ora 14.00 o delegaţie de la noi să meargă la sediul de pe Jean Calvin. Oamenii i-au cerut să vină el aici şi am decis să ne descărcăm noi agenda”, a mai menţionat Fofiu. Tot el a adăugat că li s-a transmis că, dacă angajaţii nu intră în tură, la ora 16.00 închid centrala. Protestatarii sunt nemulţumiţi şi de nivelul scăzut de salarizare, oameni cu vechime fiind plătiţi la fel ca muncitorii necalificaţi de la salubrizare.

Pe de altă parte, directorul Stănel Necula susţine că nu există niciun conflict cu angajaţii de la centrală. „I-am invitat să facă o delegaţie. Am verificat când sunt disponibil și i-am invitat la 14.00. Văd că nu au venit”, susţine Necula, deranjat, totuşi, de faptul că angajaţii de la tura a doua „nu au fost lăsaţi” să intre în schimb. El a menţionat că, în aceste condiţii, cei din primul schimb sunt obligaţi să supravegheze în continuare utilajele vreme de patru ore, după care, dacă angajaţii nu se întorc la lucru, este posibil să se oprească o parte dintre instalații, dar nu toată centrala. În privinţa solicitărilor venite din partea angajaţilor nemulţumiţi, Necula susţine că nu a primit nicio cerere scrisă de creştere a salariului. De asemenea, el a afirmat că nu s-a discutat despre reduceri salariale şi acuză foştii lideri de sindicat de la Electrocentrale de răspândirea zvonurilor. „Se va respecta tot ce e trecut în contractul de muncă. Iniginerul şef chiar a propus creşterea organigramei cu 10 persoane pentru că sunt foarte mulţi pensionari care se vor retrage”, susţine Stănel Necula.