Viticultorii români au posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru restructurarea sau reconversia viilor doar cu îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege. Proiectul legislativ care modifică şi completează Anexa la Ordinul nr. 1801/2014 a fost lansat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii (MADR)

Astfel, potrivit prevederilor legale, solicitanţii pot fi persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale şi/sau persoane juridice cu domiciliul fiscal în România care propun programe de investiții, altele decât cele finanțate prin Programul național de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020. Potenţialii beneficiari trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: să deţină sau exploateze plantaţii viticole înscrise în Registrul plantaţiilor viticole (RPV), cu destinaţia de producţie denumire de origine controlată (DOC) şi/sau Indicaţii Geografice (IG) şi autorizate în acest sens, şi produc şi îmbuteliază vinuri cu DOC şi/sau vinuri cu IG, în procent de cel puţin 25% din producţia totală de vin; să achiziţioneze struguri pentru vin cu destinaţia de producţie DOC şi/sau IG, produc şi îmbuteliază vinuri cu DOC şi/sau vinuri cu IG, în procent de cel puţin 25% din producţia totală de vin. De asemenea, solicitanții trebuie să fie: întreprinderi mici şi mijlocii cu mai puţin de 50/250 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală sau un bilanţ sub 10/50 milioane euro; sau microîntreprinderi cu mai puţin de 10 angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală sau un bilanţ sub 2 milioane euro; sau    întreprinderi cu mai puţin de 750 de angajaţi sau cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 200 milioane euro şi care nu se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii sau a microîntreprinderilor; să îndeplineasca prevederile art. 50 din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizari comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, cu completările ulterioare.

Noile prevederi stabilesc faptul că “pentru întreprinderi cu mai puţin de 750 de angajaţi sau cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 200 milioane euro, rata sprijinului se reduce la jumătate”. De asemenea, plata sprijinului financiar către solicitant se poate face şi în avans, în condiţiile în care: se solicită în cerere, în baza programului aprobat, înainte de executarea investiţiei; programul de investitii a fost aprobat de către APIA; solicitantul a constituit o garanţie constând într-o sumă egala cu 110% din valoarea sprijinului solicitat în avans, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 555/2008, cu modificarile si completarile ulterioare; în conformitate cu prevederile art. 19 din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei Europene, o garanţie poate fi constituită sub formă de: depozit în numerar; scrisoare de garantie bancară. Garanţia trebuie constituită pentru o perioadă egală cu perioada de desfăşurare a investiţiei, la care se adaugă 90 de zile şi se depune odată cu declaraţia de începere a acesteia.