Episcopia Romano-Catolică de Oradea a organizat, ieri, o conferință de presă, având ca scop prezentarea proiectului de reabilitare a Palatului Episcopal Romano-Catolic de Oradea, respectiv planul de refuncționalizare a imobilului, pentru care instituția dorește să acceseze fonduri ale Uniunii Europene. Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, Palatul Baroc, este cel mai important și amplu monument de arhitectură civilă, realizat în stil baroc, din țara noastră și, probabil, din sud-estul Europei.

 

Imobilul va fi deschis comunității

În deschiderea conferinței, Excelenţa Sa Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea, a arătat care sunt cuvintele cheie care au stat la baza acestui proiect. „Nu vorbim despre un proiect total nou, rupt de realitatea ultimelor secole. Atunci când s-a născut proiectul actual, ne-am inspirat foarte mult din ideile antecesorilor noștri, care au realizat acest Palat, și care atunci au demonstrat această înclinație spre realizarea de valori. Este vorba de valori pe care noi nu dorim să le ținem ferecate, închise, ci dorim să le prezentăm în fața tuturor celor care se interesează în această direcție”, a spus episcopul Bocskei Laszlo în cadrul conferinței.

Excelența Sa a menționat că un cuvânt cheie care se regăsește din punct de vedere tehnic în întregul concept al proiectului este comunitatea. „Vorbim despre o clădire care nu va fi una închisă, rezervată pentru anumite categorii de oameni sau pentru anumite categorii de activități, ci va fi o clădire deschisă, vizitabilă, un loc de întâlnire, care să poate oferi inspirație. De multe ori s-a formulat întrebarea dacă imobilul va fi accesibil, dacă va fi vizitabil? Da, întregul proiect este astfel conceput încât să ofere acele puncte de întâlnire și de inspirație în acest cadru al valorilor, pe care încercăm și noi să le promovăm spre binele și folosul întregii comunități”, a mai spus episcopul. 

Prelatul a precizat că proiectul vizează puțin mai mult de două treimi din clădirea actuală, o treime fiind cea în care își desfășoară activitatea Episcopia și în care s-au efectuat deja intervenții majore, în ce privește interioarele, în special.

„Sunt destul de puține acele spații rezervate pentru funcția de centru episcopal. Spațiile, dacă luăm în metri pătrați și în locuri desfășurate, sunt mult mai multe, iar majoritatea sunt cele care vor putea fi accesibile publicului larg”, a conchis prelatul. 

Trecutul Palatului, de la începuturi și până în zilele noastre

În continuare, a luat cuvântul arhitectul Emodi Tamas, atestat de către Ministerul Culturii, consilier de specialitate în cadrul proiectului, care a ținut o prezentare despre trecutul Palatului, de la începuturi și până în zilele noastre. El s-a referit, în principal, la contextul în care a lucrat timp de aproape doi ani.

“În ceea ce privește clădirea, există o provocare dublă: pe de o parte, rezolvarea problemelor funcționale și tehnice, iar pe de altă parte, să dăm o mână de ajutor pentru ca această clădire să-și recapete acel rang pe care, teoretic, l-a avut timp de vreo 200 de ani, și care, din păcate, a cam pălit, mai ales în perioada comunistă”, a spus arhitectul. Având în vedere necesitățile funcționale legate de instituția Episcopiei și această „căsătorie” dorită cu funcțiunea publică de muzeu, a fost nevoie de o defalcare atât din punct de vedere cadastral, cât și fizic al clădirii. Proiectul privește întreaga clădire. Obiectivul general al proiectului este reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, în vederea reinserției în viața comunității, întăririi valențelor coezive ale obiectivului de patrimoniu, stimulării efectului de spill-over generat asupra dezvoltării locale și creșterii numărului de vizitatori.

Obiectivele specifice ale proiectului

Acestea sunt consolidarea, restaurarea componentelor arhitecturale și artistice, respectiv dotarea interioară a monumentului istoric de importanță națională; înzestrarea monumentului istoric cu dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil; creșterea gradului de acces și participare a publicului larg și persoanelor cu diferite dizabilităţi; creșterea rolului de factor de incluziune socială, reper cultural și identitar al Palatului Episcopal prin valorificarea patrimoniului cultural; consolidarea, dezvoltarea și extinderea parteneriatelor în activitățile care privesc monumentul istoric în domeniul instituțional, economic, social și educațional; creșterea atractivității și promovarea în vederea cunoașterii a obiectivului de patrimoniu, inclusiv prin intermediul noilor tehnologii, precum și digitizarea obiectivului de patrimoniu, conservarea digitală și creșterea gradului de acces la  materialul cultural.

„Instalațiile funcționau la nivelul anilor 60-70, instalațiile sanitare, de încălzire, cele de iluminat etc. Am încercat să rezolvăm toate deficiențele clădirii, care nu au fost foarte semnificative, în raport cu alte clădiri monument din oraș nu am întâlnit probleme deosebit de grave. Intervențiile sunt mai degrabă de reabilitare a spațiilor interioare, în sensul că se umblă la structurile importante ale clădirii, decât în mică măsură. Vom interveni cu plase sudate, cu plase cu fibră de sticlă, vom avea o intervenție mai puțin ortodoxă: introducerea unui lift neapărat necesar în reconfigurarea spațiilor și mai ales în permiterea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități. Am găsit un loc al clădirii în care cu intervenții minimale și cu distrugeri minimale de substanță arhitecturală barocă să se poată face acest lucru. Sunt foarte puține intervenții de tip recompartimentări, am încercat să menținem clădirea în starea în care am moștenit-o”, a precizat Emodi Tamas.

Accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități

Muzeologul Lakatos Balla Attila, referent cultural al Episcopiei Romano-Catolice, responsabil cu patrimoniul mobil în cadrul proiectului, a detaliat funcțiile imobilului după restaurare. „Acum trei ani, am început, la cererea Excelenței Sale, episcopul Bocskei Laszlo, catalogarea și prelucrarea colecțiilor patrimoniale ale Episcopiei. Eram optimiști, dar nu chiar atât de optimiști cum suntem acum, după trei ani de muncă, încă în mijlocul acestui proces, dar cu o concluzie destul de pozitivă; avem un patrimoniu foarte valoros și bogat, care a supraviețuit acestor decenii destul de complicate în viața Episcopiei Romano-Catolice. Acest lucru ne-a permis să facem un proiect de refuncționalizare a clădirii, care permite tocmai o prezentare unitară, coerentă a acestui patrimoniu care s-a născut în sânul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Noi credem că este foarte important ca întreaga suprafață a Palatului, toate expozițiile pe care încercăm să le oferim să fie accesibile pentru toate categoriile de vizitatori, în special pentru cei cu dizabilități, cu nevoi speciale”, a punctat muzeologul. El a precizat că se vor asigura condiții de accesibilitate cât mai neîngrădită pentru persoanele cu diferite dizabilități, în principal de vedere (hartă tactilă relief, site accesibil), de auz (materiale video de prezentare cu modul de limbaj mimico-gestual) și locomotorii.

Proiectul ar dura doi ani de zile

A luat, apoi, cuvântul Matusz Zsolt, consultant în cadrul proiectului, care a vorbit despre istoria și fazele proiectului. „De doi ani de zile lucrăm la acest proiect, atât la încadrarea strategică, cât și la proiectarea tehnică a acestuia în simbioză. Dorim să depunem proiect pe Programul Operațional Regional 2014-2020, cu termen de depunere luna august, 2016. Următoarea fază ar fi evaluarea și, aproximativ în șase luni de zile, decizia și semnarea contractului de finanțare, Proiectul ar dura doi ani de zile, ca execuție. Ca valoare a investiției, depășește 4,5 milioane de euro. Zilele acestea, definitivăm cifra exactă. Apreciem foarte mult preocuparea decidenților locali în protejarea și promovarea patrimoniului cultural. Asta se simte nu numai în viața socială, ci și în indicatorii statistici pe care i-am analizat în detaliu”, a arătat Matusz Zsolt.

Monumentul istoric va fi înzestrat cu dotări pentru expunerea obiectelor de patrimoniu cultural mobil, aflate în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, vor avea loc activități de digitizare a monumentului istoric, de informare și publicitate, respectiv de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat.

Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, Palatul Baroc este cel  mai important și amplu monument de arhitectură civilă, realizat în stil baroc, din țara noastră și, probabil, din sud-estul Europei. Clădirea ridicată între 1762 și 1776 se distinge prin monumentalitate exterioară şi somptuozitate interioară. Stilul adoptat pentru construcţia sa este un import francez pe filieră austriacă (stilul baroc palatin francez cunoscut sub denumirea de cour d’honneur).