Parcul Salca II, întins pe o suprafaţă de 2,2 ha, a fost inaugurat ieri. Lucrările de amenajare a terenului aflat în continuarea Parcului Salca I au costat municipalitatea aproximativ 2,5 milioane lei.

Directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Lucian Popa, a menţionat că Parcul Salca II continuă Parcul Salca I, împreună, cele două ocupând o suprafaţă totală de 5,6 ha. De asemenea, el a precizat că, spre deosebire de primul parc, de această dată au fost amenajate mai multe zone umbrite. „Zona a fost gândită în aşa fel încât să aibă cât mai multe zone umbrite, să deţină un amfiteatru unde se vor putea organiza spectacole”, a declarat Lucian Popa, menţionând, totodată, că în noul parc au fost amplasate patru toalete ecologice, care în primul parc nu există, dar şi mai multe bănci, comparativ cu primul parc. „Ne dorim ca, din toamnă, pe partea opusă pistei de biciclete, să construim şi o pistă de alergare din tartan”, a mai menţionat şeful Direcţiei Patrimoniu.

În parc a fost amenajată o pergolă de lemn pe stâlpi din zidărie de cărămidă, care are o lungime de 180 m, o alee pavată cu piatră naturală fasonată şi străbătută de un pârâu decorativ, cu mici bazine în zonele de odihnă circulare, acoperită în mare parte de pergolă şi foişor. De asemenea, au fost amenajate trei locuri de joacă pentru copii: o groapă cu nisip şi cumpănă, o zonă gazonată unde s-a montat un leagăn şi un labirint pe pavaj. 

O altă noutate o reprezintă cascada cu două părţi: una în care apa se prelinge pe suprafaţa peretelui de piatră, iar cealaltă cu o cădere de apă îngustă. Lângă pergolă există un amfiteatru în aer liber dezvoltat în jurul unei scene circulare, având trei accese vopsite mov. Amfiteatrul nu va avea bănci, ci se va putea sta direct pe iarbă. Deocamdată, iarbă nu există, fiind poaspăt însămânţată, iar în privinţa copacilor vor fi continuate plantările. „Această zonă a luat naştere în 40 de ani. Înainte, aici era o zonă mlăştinoasă, cu bălării, în spatele fabricii de bere”, a menţionat Ernest Pafka, unul dintre cei care au realizat proiectul. Parcul este dotat cu 6 panouri de informare cuprinzând planul general al parcului, planul actualei etape, regulile de comportament în parc, trei panouri cuprinzând informaţii minimale despre câteva dintre speciile de plante căţărătoare, acvatice, conifere. Lucrările de amenajare a Parcului Salca - etapa a II-a au fost proiectate de SC Pro-Arh SRL Oradea şi executate de către asocierea formată din firmele SC Constructorul Sălard SRL şi SC Gardener SRL. Începute în 24 august 2015, lucrările au fost întrerupte în perioada decembrie 2015 - martie 2016, continuând în această primăvară. Valoarea  lucrărilor a fost de 2.350.924,81 lei fără TVA.