Aproximativ 60 de studenţi şi profesori au participat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, la a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Protecţia mediului - prezent şi viitor”. S-au dezbătut probleme importante legate de agricultură-horticultură, Ingineria mediului - păduri şi siguranţa alimentară.

La eveniment au participat, pe lângă gazde, decanul Facultăţii - Ioan Chereji şi şeful Departamentului de Ingineria Mediului - Cornel Domuţa, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea - Sorin Curilă, prorectorul Marcela Prada şi Pepó Péter, de la Universitatea din Debrecen.

Marcela Prada a lăudat Facultatea pentru activitatea ştiinţifică susţinută pe care o defăşoară, iar Sorin Curilă i-a felicitat pe studenţi că nu şi-au pierdut interesul pentru dezbaterea şi căutarea soluţiilor la problemele legate de mediu. În cadrul evenimentului, profesorul Pepó Péter, președintele Asociației Europene a Agronomilor, a prezentat lucrarea „Efectul schimbărilor climatice asupra producției culturilor”, în care a analizat impactul schimbărilor climatice asupra principalelor culturi din partea de est a Ungariei. Cristian Domuța a prezentat o lucrare despre cele 5 arii protejate câștigate în regim competițional de către Consiliul Județean Bihor, în colaborare cu Facultatea de Protecția Mediului. Partea a doua a simpozionului a cuprins lucrări în plen și prezentarea posterelor.

La secțiunea Agricultură-Horticultură, dintre cele 32 de lucrări, cea mai valoroasă a fost considerată lucrarea prezentată de Ionuț Pantiș „Influența fertilizării organice asupra eficienței valorificării apei de către cultura porumbului din Câmpia Crișurilor”. La secțiunea Protecția Mediului - Silvicultură, din cele 53 de lucrări, s-a remarcat lucrarea masterandului Nicolae Cenușa „Ameliorarea solurilor salinizate în condițiile Câmpiei Crișurilor”, iar la secțiunea Siguranța alimentară, din cele 11 lucrări s-a remarcat lucrarea studentei Mihaela Oros „Optimizarea metodelor de extracție a flavonoidelor”.

Simpozionul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) și a avut ca parteneri Școala Doctorală „Agronomie” din cadrul Universității din Debrecen și Centrul de Cercetări pentru Protecția Mediului „Crișana” din cadrul AOSR (director științific conf. dr. ing. Radu Brejea).