După două încercări eșuate, în 24 și 27 iunie, joi, 30 iunie, a avut loc ședința de constituire a Consiliului local Beiuș, prilej cu care a fost validat și mandatul de primar al liberalului Petru Mlendea-Căluș. Ședința s-a desfășurat la Sala Mare a Primăriei, la aceasta participând Emil Berdie și Tănase Miculescu, manager public, respectiv consilier în cadrul Prefecturii județului Bihor.

Cei 17 consilieri locali ai municipiului Beiuș sunt: Teaha Mihaiela-Monica, Sferle Ioan, Maior Călin-Paul, Monenciu Rodica, Jurcan Mircea, Buie Iosif și Popa Dorina (PNL), Roman Dan-Gheorghe, Bara Florentina-Ioana, Szigeti Cosmin-Alexandru, Ispas Dan-Mugurel, Liga Florica și Gavra Viorel (PSD), Fofiu Nicolae și Dăescu Ovidiu-Constantin (ALDE), Bunta Iulian-Ovidiu (Paridul M10) și Balint Gabriela-Viorica (UDMR).

După validarea consilierilor aleși și depunerea jurământului de către aceștia, Tănase Miculescu, consilier în cadrul Prefecturii Bihor, a dat citire hotărârii Judecătoriei Beiuș prin care a fost validat mandatul de primar a lui Petru Mlendea-Căluș, acesta depunând, la rândul lui, jurământul. Cât privește alegerea viceprimarului municipiului Beiuș, nu au fost surprize: Ovidiu-Constantin Dăescu (din partea ALDE), propus de grupul PNL-ALDE-M10-UDMR, l-a învins cu 11 la 6 pe pesedistul Cosmin Szigeti. Ultimul punct de pe ordinea de zi a adus și desemnarea membrilor celor patru comisii de specialitate ale Consiliului Local Beiuș: 1. Programe de dezvoltare economico-socială, buget-finanțe, servicii și comerț; 2. Amenajarea teritoriului și urbanism, administrarea domeniului public și privat, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură; 3. Învățământ, sănătate, cultură, protecție socială, sportivă și de agrement și 4. Administrație publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

La final, cei doi edili ai Beiușului, Petru Mlendea-Căluș și Ovidiu-Constantin Dăescu, s-au declarat optimiști vizavi de viitoarea colaborare dintre ei și de modul în care intenționează să conducă administrația locală, deși sarcina nu va fi una ușoară, dacă ținem cont că aceștia preiau o primărie unde fostul edil, Adrian Domocoș, este condamnat într-un proces de corupție, iar numeroși funcționari fie au avut aceeași soartă ca a lui Domocoș, fie au fost suspendați de la locurile de muncă.