Performanţa fără precedent realizată de echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea, cucerirea titlului de campioană naţională, ar putea fi completată cu o participare în noua competiţie europeană creată de forul european de specialitate, Basketball Champions League.

 

După o pauză de un an cauzată de clasarea modestă din sezonul precedent în care CSM CSU s-a confruntat cu mari probleme de lot din pricina accidentărilor, leii roşii vor reveni în arena europeană. Din postura de campioană, formaţia orădeană s-a înscris în noua competiţie creată de forul european de specialitate, Basketball Champions League. Dacă orădenii vor primi acceptul de a evolua în această întrecere se va şti mai precis la data de 29 iunie când va avea loc o nouă şedinţă a Board-ului Basketball Champions League. Incertitudinea asupra prezenţei în această competiţie este dată de faptul că dincolo de performanţa sportivă, o echipă trebuie să îndeplinească anumite cerinţe din punct de vedere organizatoric şi logistic. Dacă în cele din urmă Oradea va primi undă verde, CSM CSU va fi nevoită să joace în tururile preliminare. În eventualitatea unui refuz, bihorenii vor evolua în FIBA Europe Cup, competiţie în care a bifat cele două prezenţe europene de până acum. În informarea trimisă de către Federaţia Română de Baschet clubului orădean este menţionat faptul că dacă CSM CSU va primi acceptul să evolueze în această nouă întrecere şi nu va reuşi să depăşească primele două tururi preliminare, echipa orădeană va fi trimisă în prima fază a grupelor FIBA Europe Cup.

Patru echipe româneşti în cupele europene

Într-o altă ordine de idei, prin înfiinţarea Basketball Champions League, România va avea posibilitatea să înscrie patru formaţii în întrecerile europene. Dacă accesul în Euroligă este practic imposibil din cauza cerinţelor de nivel organizatoric, financiar şi logistic impuse de această competiţie, să sperăm că ştacheta pentru intrarea în Basketball Champions League nu va fi atât de înaltă. Dacă totuşi acest lucru se va întâmpla, cu siguranţă ţara noastră va avea patru reprezentante în FIBA Europe Cup (fosta FIBA Eurochallenge).

Se doreşte păstrarea tridentului american

Referitor la lotul de jucători şi la staff-ul tehnic cu care echipa orădeană va aborda noul sezon, încă nu sunt informaţii că s-a fi făcut ceva „mişcări” decisive în acest sens. La nivel de intenţie, atât preşedintele Florin Birta cât şi antrenorul Cristian Achim şi-au exprimat dorinţa de a continua munca împreună. Tot pozitivă a fost şi reacţia celui mai bun jucător din meciul decisiv al finalei, Martin Zeno, atunci când a fost întrebat dacă şi-ar dori să rămână la Oradea. În schimb, dacă Sean Barnette a lăsat o notă de mister în privinţa viitorului său, căpitanul Will Franklin ar fi dat de înţeles că nu va mai reveni în România din cauza distanţei mari care îl desparte de familie. Totuşi, cei de care depinde destinul echipei de baschet orădene vor face toate demersurile necesare pentru a avea la Oradea pentru încă un sezon tridentul american căruia i se datorează într-o mare măsură acest titlu cucerit pentru prima dată în istorie. Printre pasionaţii de baschet se vorbeşte, la nivel de zvon, că din cauza prevederii regulamentului de joc din Liga Naţională care spune că în noul sezon vor putea fi trecuţi pe foaia de joc maximum 5 jucători străini la Oradea ar putea reveni Titus Nicoară. Un asemenea transfer ar semnifica intenţia clară a bihorenilor de a se menţine în fruntea baschetului masculin românesc.