Ministerul Apărării de la Moscova a negat, duminică, acuzațiile potrivit cărora aviația rusă ar fi atacat poziții ale rebelilor sirieni susținuți de SUA, afirmând că a avertizat în prealabil Washingtonul în legătură cu operațiunilor sale.

Avioanele ruse au vizat doar ținte în zone aflate sub controlul rețelei teroriste Stat Islamic, a comunicat generalul Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.

„Pentru a evita escaladarea tensiunilor în mod nedorit, comandanții forțelor ruse din Siria au folosit un canal de comunicare existent pentru a informa partenerii americani din timp în legătură cu limitele operațiunii noastre militare în Deir ez-Zor”, a completat oficialul rus.

Konashenkov a mai afirmat că „în ultimele câteva zile, operațiunile de recunoaștere și supraveghere ruse nu au detectat nicio confruntare între Stat Islamic și reprezentanți ai unei forțe terțe pe malul de est a Eufratului”.

Aviația rusă a bombardat ținte aflate la est de fluviul Eufrat deși autoritățile de la Moscova știau că în zonă se aflau forțe rebele siriene și consilieri militari ai coaliției internaționale anti-Stat Islamic, a transmis Pentagonul. Forțele Democrate Siriene (SDF), o alianță de miliții kurde și arabe care luptă împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, au anunțat că șase din luptătorii săi au fost răniți în urma unor raiduri aeriene efectuate sâmbătă de avioane ruse și siriene.  Șeful diplomației americane Rex Tillerson i-a telefonat sâmbătă omologului său rus Serghei Lavrov pentru a discuta situația din Siria și modul în care lupta "antiteroristă" se desfășoară pe teren, a anunțat Ministerul de Externe rus într-un comunicat difuzat duminică. Comunicatul MAE rus nu spune dacă secretarul de stat și ministrul rus de externe au discutat despre această acuzație și nici dacă Moscova a răspuns la aceasta. Este pentru prima oară când FDS afirmă că au fost vizate de raiduri aeriene rusești, notează AFP. Forțele loiale președintelui Assad, susținute de aviația rusă, și o alianță de forțe rebele kurde și arabe, sprijinite de SUA, sunt implicate în operațiuni ofensive separate împotriva pozițiilor rețelei teroriste Stat Islamic din provincia Deir ez-Zor. Milițiile relele siriene sprijinite de Statele Unite au anunțat că nu vor permite trupelor regimului președintelui Bashar al-Assad să opereze la est de fluviul Eufrat, însă Rusia a transmis că unități militare ale guvernului de la Damasc au traversat deja fluviul în zona orașului Deir ez-Zor.