După şase ani de tergiversări, scandaluri, procese şi licitaţii la care nu a participat nimeni, în august vor reîncepe lucrările la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat că ieri a semnat contractul de execuţie cu firma Euras din Satu Mare, valoarea lucrărilor rămase fiind de aproximativ 6 milioane lei. Pasztor promite că în primăvară Muzeul se va muta în noua casă.

 

În prima conferinţă de presă organizată în calitate de preşedinte al CJ Bihor, Pasztor Sandor a anunţat că principala sa preocupare imediat după preluarea mandatului a fost să se intereseze de soarta noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, „o telenovelă care durează de aproape 7 ani”.

„Investiţia a pornit în 2009, după ce Muzeul Ţării Crişurilor a trebuit să-şi schimbe sediul. Contractul încheiat cu firma Selina a fost în valoare de 58,8 milioane lei şi trebuia finalizat în 14 luni, astfel încât, în 2010, muzeul să se poată muta. Termenul a fost prelungit până la data de 30 iunie 2010, care a devenit o dată istorică. De atunci, nici o virgulă nu s-a mai lucrat la clădire, deşi au trecut şase ani”, a declarat Pasztor. El a remarcat faptul că, în aceşti şase ani au fost nenumărate procese şi probleme. De asemenea, au fost organizate patru proceduri de achiziţii pentru finalizarea lucrărilor, firma Selina reuşit să realizeze, până la 30 iunie 2010, doar 82% din contract. Valoarea lucrărilor decontate firmei Selina pâna la întreruperea lucrului se ridică la 47,65 milioane lei, inclusiv TVA. La trei dintre cele patru proceduri de achiziţie nu s-a prezentat nimeni, în timp ce la ultima, organizată în primăvara acestui an, au depus oferte şase firme: Euras SRL Satu Mare, Axa Reconst din Sighetu Marmaţiei, Paulus Ploieşti, Constructorul Sălard, Trameco Oradea şi Castrum Tim din Timişoara. Câştigătoarea licitaţiei a fost desemnată firma din Satu Mare care a venit cu o ofertă de aproximativ 6 milioane lei. „S-a estimat că restul de lucrare rămasă costă aproximativ 7,2-7,3 milioane lei şi s-a câştigat cu o ofertă cu 15-16% mai ieftină. Firma Euras Satu Mare a mai făcut clădirea Teatrului de Stat acum 10 ani”, a menţionat şeful CJ Bihor. Pe de altă parte, el a remarcat faptul că, deşi în 2012 a fost dată o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care CJ Bihor era obligat să preia lucrările la stadiul fizic la care se afla, acest lucru nu este făcut nici acum.

„Am avut mai multe întâlniri cu firma care a executat până acum lucrările. Am dispus ca în 5 zile să aibă loc preluarea clădirii la stadiul fizic actual, astfel încât, din 8 august să poată demara lucrările”, a anunţat Pasztor Sandor, care a constituit un grup operativ în cadrul instituţiei care să se ocupe de această problemă. El a precizat că a vizitat clădirea fostei Garnizoane Oradea, pe care a găsit-o „într-o stare mai bună decât mă aşteptam”. Potrivit lui Pasztor Sandor, deşi contractul cu firma din Satu Mare este încheiat pe o perioadă de opt luni, a reuşit să negocieze finalizarea lucrărilor în şase luni.

„În 8 august vreau să văd începute lucrările. În şase luni trebuie să terminăm lucrarea. În cel mai rău caz, în primăvară vom avea condiţii să se poată muta muzeul. Domnul Chiriac (Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor-n.r.) a spus că nu are mobilier. Eu i-am spus să se mute cu mobilierul actual. Între timp, vom scrie un proiect pe fonduri europene pentru achiziţionarea noului mobilier”, a mai declarat şeful CJ Bihor.

 

Ce mai este de făcut

Potrivit acestuia, principalele lucrări care mai trebuie făcute în clădire sunt: finalizarea instalaţiilor interioare, construirea staţiei de pompare şi rezervor tampon pentru stingerea incendiilor cu ceaţă de apă, inclusiv utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj, lucrări de împrejmuire, fântână exterioară şi gazon, lucrări de arhitectură şi finisaje interioare, în special în casa scării, dar şi unele pardoseli etc.

Situaţia actuală a MTC nu este tocmai roz. În aceste zile, o parte dintre exponate, care au fost depozitate până acum în cinci încăperi ale Palatului Baroc sunt mutate într-o altă clădire aparţinând Episcopiei Romano-Catolice, situate pe strada Traian Lalescu, unde va ocupa întregul parter. Pasztor a menţionat că suprafaţa primită este mai mare decât cea pe care trebuie să o evacueze. Motivul evacuării este demararea, de către Episcopia Romano-Catolică, a unui proces de reabilitare a unei părţi a Palatului Baroc, printr-un proiect cu finanţare nerambursabilă. Pentru aceasta, în spaţiul vizat nu mai trebuie să funcţioneze nicio altă instituţie. „Am reuşit să negociez cu domnul episcop prelungirea contractului de închirieire pentru o lună. Sper că dacă vom începe lucrările la noul sediu în august, voi putea să-l conving să prelungim cu încă o lună şi încă o lună şi tot aşa până la primăvară”, a afirmat Pasztor Sandor.

În ceea ce priveşte o eventuală mutare a Muzeului în Cetatea Oradea, propunere lansată de mult de primarul Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor a menţionat că la momentul transmiterii în proprietatea administraţiei judeţene a clădirii Garnizoanei, s-a stabilit clar că destinaţia este pentru Muzeul Ţării Crişurilor. În plus, muzeul are aproximativ 453.000 de obiecte, spaţiul din nou sediu fiind suficient pentru a le putea expune. De asemenea, Pasztor Sandor a precizat că în această clădire o mare parte din banii cheltuiţi au fost tocmai pentru realizarea unei infrastructuri specifice unui muzeu.

„În Cetate este spaţiu doar pentru o treime din obiecte. Acolo, eventual s-ar putea muta secţii ale muzeului. În Cetate încăperile sunt foarte mici, în timp ce în cealaltă clădire sunt încăperi mari, similare cu cele ale muzeelor din Europa. Pe partea economică, poate o clădire mai mică se poate administra mai bine, însă eu cred că dacă avem o construcţie echipată 83% pentru a fi muzeu şi pornim lucrările pentru finalizarea în şase luni, această clădire trebuie să-şi păstreze destinaţia de muzeu”, a mai declarat preşedintele CJ Bihor.