Fiecare dintre noi la vârsta copilăriei a avut cel puţin una dintre bolile infecţioase virale care ne-au imobilizat în casă. Din fericire, simptomele acestor boli sunt uşor de sesizat şi se tratează destul de repede. Bolile eruptive ale copilăriei se caracterizează, în principal, prin apariţia unor pete sau bubiţe roşiatice pe suprafaţa corpului, uneori însoţite de febră, ochişori lăcrimoşi şi nas care curge, o stare generală proastă a copilului.

Rujeola, o boală extrem de contagioasă
Diagnosticul bolilor infecţioase (rujeola, rubeola, varicela sau oreionul) trebuie să-l pună numai medicul pediatru, tot el recomandând şi cea mai bună metodă de tratament. Cunoscută sub denumirea populară de pojar, cori sau bubat, rujeola este foarte contagioasă, poate apărea sub formă de mici epidemii locale sau cazuri sporadice. Printre simptome pot fi enumerate febra mare, copilul are ochii plânşi, îi curge nasul, tuşeşte, prezintă erupţii caracteristice pe piele şi mucoase. Sursa de infecţie o reprezintă omul bolnav, prin intermediul picăturilor de secreţii nazo-faringiene (stranut, tuse, vorbire). Rujeola are o perioadă de incubaţie de opt până la 11 zile. Perioada de contagiozitate începe cu 1-2 zile înainte de debutul bolii şi se sfârşeşte la şase zile după apariţia erupţiei. Debutul bolii este de obicei brutal, cu febră mare (39-40 de grade Celsius), astenie, lipsa poftei de mâncare.

Rubeola poate provoca malformaţii fătului
Rubeola este o boală uşoară fără probleme, care poate trece chiar neobservată. Perioada de incubaţie este de la 10 la 21 de zile. Tusea şi strănuturile persoanei contagioase sunt modurile de propagare a bolii. Molipsirea este puternică cu câteva zile înainte de apariţia erupţiei şi pe toată durata acesteia. Femeile însărcinate trebuie să evite contactul cu cel bolnav, deoarece această boală poate provoca malformaţii ale fătului. Simptomele acestei boli sunt: primul este apariţia erupţiei, mai întâi pe faţă, apoi pe tot corpul. Punctele sunt roşii şi mari ca gămălia unui ac. Nu apar mâncărimi, dar ganglionii pot fi umflaţi în zona gâtului.

Bolnavul de oreion trebuie ţinut la clăldură
Oreionul atinge glandele salivare, aflate în spatele urechilor. Perioada de incubaţie este de 12 până la 21 de zile, iar maladia este contagioasă în zilele de dinaintea apariţiei şi 10 zile după. Durerea în spatele urechii este primul semn, uneori apărând şi febra de 38° C. Umflarea glandelor salivare sub urechi apare în două zile şi durează timp de 5 zile. Durerile de burtă sau de cap se pot adaugă celorlalte simptome. Trebuie calmată durerea cu ajutorul unor medicamente specifice.
 

Doar medicul pune diagnosticul
Despre cum stă judeţul Bihor la capitolul "bolile copilăriei", dr. Sonia Drăghici, medic boli infecţioase, Spitalul de Boli Infecţioase Oradea ne-a precizat următoarele:
"Bolile copilăriei - rujeolă, varicelă, rubeolă şi oreion, sunt boli virale. Erupţiile pot să semene între ele. Aceste boli sunt specifice sezonului rece. Tratamentul în asemenea boli costă în jur de 100 RON - tratamentul simplu, dar tratamentul în cazul în care apar complicaţii costă câteva mii de lei. Din fericire, aceste boli sunt sporadice. Cei care fac aceste boli sunt sunt preşcolarii, şcolarii şi, nu în ultimul rând, adulţii. Pentru aceste boli există vaccinuri.
Pe lângă afecţiunile enumerate mai sus mai există şi scarlatina, o boală infecţioasă eruptivă. Scarlatina poate să apară după 2-3 săptămâni. Este o boală a sezonului de toamnă. Simptomele acestei boli sunt febra, greţurile, vărsăturile şi erupţia cutanată. Boala se tratează cu antibiotic recomandat de medic"- a spus dr. Sonia Drăghici.