Pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţilor alimentare sau a altor boli cu transmitere digestivă, Ministerul Săntăţii a iniţiat o campanie mediatică, cu rol educativ. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, prin Departamentul Medicină Preventivă, din cadrul acesteia, atrage atenţia bihorenilor asupra necesităţii de a respecta unele reguli de bază pentru profilaxia acestor îmbolnăviri. În cazul în care nu se poate asigura o temperatură necesară păstrării alimentelor preparate, este indicată evitarea pregătirii acestora înainte cu mai mult de trei sau patru ore. Dacă alimentele vor fi consumate după două, trei ore de la preparare, trebuie asigurată păstrarea acestora la temperaturi de 4-8 grade Celsius. Alimentele destinate sugarilor vor trebui consumate imediat după pregătire, şi în nici un caz să nu fie reîncălzite sau păstrate în frigider. La prepararea termică a alimentelor, trebuie asigurată o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Este important, apoi, să se evite contactul dintre alimentele preparate termic şi cele gătite la rece. Recipientele folosite la gătit trebuie spălate bine după fiecare masă. O atenţie deosebită trebuie acordată spălatului mâinilor, care trebuie efectuat repetat şi nu numai după utilizarea toaletei sau înainte de masă. Întreţinerea curăţeniei pe toate suprafeţele bucătăriei (paviment, mese de lucru etc.) şi păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor reprezintă alte reguli ce trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Trebuie, de asemena, evitată prepararea alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie la nivelul mâinilor (a degetelor). Iar în cazul în care acest lucru este imposibil de evitat, zona infectată sau lezată trebuie izolată complet cu ajutorul unui pansament steril. Fructele, zarzavaturile, legumele şi verdeţurile trebuie spălate cu atenţie înainte de a fi consumate sau preparate. Personalul Departamentului Medicină Preventivă mai precizează că trebuie evitat orice contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale. Referitor la sursa de apă, pentru consum sau spălarea alimentelor, trebuie folosită doar cea potabilă şi necesită o atenţie sporită folosirea apei în prepararea hranei pentru copii. Totodată, fierberea apei este obligatorie în cazul în care există suspiciuni asupra calităţii surselor de apă potabilă folosită pentru consum sau preparare. Potrivit personalului aceleiaşi instituţii, trebuie evitat, de asemenea, consumul alimentelor vândute pe stradă: îngheţata, prăjiturile, produsele de patiserie, hot-dog, hamburger etc. Cu privire la consumul laptelui, a fost atrasă atenţia că, în cazul în care este deja pasteurizat, trebuie fiert înainte de a fi ingerat.