Împlinirea a 10 ani de existență a Astroclubului Meridian 0 a prilejuit reîntâlnirea orădenilor cu primul și, deocamdată, singurul român care a ajuns în spațiu, Dumitru Prunariu. El le-a povestit participanților la simpozionul desfășurat sâmbătă la Muzeul Cetății despre cum s-a pregătit pentru zborul în cosmos și cum a decurs acesta.

 

Astroclubul Meridian 0 a împlinit 10 ani de existență. Momentul a fost marcat printr-un simpozion al cărui principal invitat a fost astronautul Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în cosmos. Astroclubul Meridian Zero a fost înfiinţat în 2006 de doi profesori orădeni, Nicoleta Pazmany şi Marin Bica, care au predat voluntar elevilor din oraş lecţii de astronomie. Numele a fost uşor de găsit, deoarece între anii 1464 şi 1667 prin Oradea trecea meridianul zero, cea mai importantă referinţă pentru navigatorii vremii. „Aici a existat un observator astronomic, primul din Europa, înaintea celui de la Nuremberg, care se datorează episcopului Ioan Vitez, care l-a adus aici pe marele astronom Georg Peuerbach, care realizase nişte tabele de eclipsă de lună şi de soare şi, în onoarea acestui episcop, o parte dintre ele au fost translatate pentru meridianul Oradiei, devenite Tabule Varadiensis şi care au fost folosite de navigatorii care au plecat spre Lumea Nouă. În acest fel, aceste meleaguri sunt legate de descoperirea lumii noi şi este păcat ca tinerii să nu afle acest lucru”, a povestit prof. Nicoleta Pazmany. „Oradea are nişte merite deosebite în domeniul astronomic. Este adevărat: Meridianul Zero a fost odată la Oradea. Hărţile după care s-a pornit aventura de cunoaştere, de cucerire a lumii, au avut ca meridian zero Oradea. Cu toate acestea, fiind mai puţin promovat în mediile de specialitate, să nu spun în mass-media, acest lucru este mai puţin cunoscut. Trebuie să ştim să valorificăm ceea ce avem şi, de ce nu, să ne lăudăm cu ceea ce avem pentru că nu ne lăudăm gratis. Sunt unii care au foarte puţin și fac din ţânţar armăsar, în timp ce noi avem cu ce să ne evidenţiem, dar o facem mai modest”, a declarat Dumitru Prunariu. Cosmonautul român a remarcat faptul că Astroclubul Meridian 0 s-a înființat în anul în care împlinea 25 de ani de la zborul său cosmic, astfel că, în acest an, în luna mai, s-au împlinit 35 de ani de la evenimentul care nu a mai fost repetat de nici un alt român. „Anii trec, dar important este ce experienţă lăsăm în urmă, câţi tineri mobilizăm să ne calce pe urme şi, normal, câte eforturi facem să menţinem ceea ce este şi să dezvoltăm ceea ce trebuie dezvoltat”, a menționat Dumitru Prunariu, într-o conferință de presă care a precedat simpozionul.

 

Al doilea cosmonaut român ar putea fi orădean

 

El a precizat că a venit la Oradea la invitația a doi tineri ingineri de aviaţie - Cristian Lazăr şi Ionuţ Câmpean - care se pregătesc să-i calce pe urme cosmonautului român. „Cu tatăl lui Ionuţ am copilărit, străbunicul meu, bunicul şi tatăl meu sunt din judeţul Timiş, satul Groşi, comuna Marginea, şi acolo îmi petreceam multe vacanţe. După ce s-a născut Ionuţ, la un moment dat, m-a întrebat taică-său ce să facă Ionuţ, că vrea aviaţie. Să se ducă la aviaţie, i-am spus. A terminat Aeronave”, şi-a amintit Prunariu. Referitor la Cristian Lazăr, Prunariu spune că acesta este un caz aparte. „Încă de la începutul liceului m-a contactat pe email şi a zis: „Eu trebuie să devin al doilea cosmonaut român. Ce trebuie să fac?”. Uitaţi-l aici: a absolvit Aviaţia, a urmat cursurile Universităţii Cosmice Internaţionale de la Strasbourg şi acum este angajat în Germania de Airbus, care construieşte sateliţi. Este un pas foarte apropiat spre a zbura în Cosmos”, a afirmat Prunariu, adăugând că așteaptă de mulți ani să avem un al doilea cosmonaut român. „Nu ştim când Agenţia Spaţială Europeană o să mai facă selecţii pentru candidaţi cosmonauţi. Dar odată şi odată va face noi selecţii şi atunci Cristian şi alţi tineri ca el vor avea posibilitatea să participe. Ar fi foarte de dorit ca un român să intre în selecţia finală şi să ajungă să zboare în spaţiul cosmic şi cu tot sufletul voi fi alături de el şi îl voi susţine. Aştept de mulţi ani să avem al doilea cosmonaut român”, a subliniat Prunariu. Cosmonautul român a menționat că ultima selecție organizată de Agenția Spațială Europeană a avut loc în 2009, iar din şase astronauţi selecţionaţi un francez urmează să pleceîn toamnă în spaţiul cosmic.

 

Amintiri din spaţiu

 

Tot în cadrul conferinței de presă, Dumitru Prunariu a împărtășit câteva dintre amintirile sale legate de zborul în spațiu. „Când am zburat eu în Cosmos exista o organizaţie la nivelul ţărilor est-europene, e vorba de Consiliul Intercosmos, o organizaţie interguvernamentală la care România a aderat în 1968. Acolo erau prevăzute faze clare de dezvoltare a cooperării în domeniul cosmic între statele participante. Atunci s-au dezvoltat institute de cercetare, au fost pregătiţi cercetători, s-au dezvoltat cooperări internaţionale, mergeam la experimente alături de Polonia, de Ungaria şi alte ţări din regiune, elaboram împreună proiecte şi erau trimise în spaţiul cosmic şi funcţionau foarte bine. Până la zborul meu cosmic, în 1981, România lansase deja 17 echipamente în spaţiul cosmic, dar în presă se scria puţin. Se ştia puţin de acest lucru, ştia cercul de cercetători care se ocupau strict de acest domeniu”, a povestit Prunariu. Referitor la revenirea pe pământ el a menționat: „Te obişnuieşti cu fenomenul de imponderabilitate şi te miri când vii pe pământ că nu poţi să realizezi imponderabilitate. După ce m-am întors din cosmos, în primele ore, obişnuit să-mi las lucrurile în imponderabilitate să se ducă, aruncam lucrurile şi cădeau jos şi eram puţin mirat. Da, era logic că trebuiau să cadă jos, dar zilele trecute acolo sus îşi spuneau cuvântul şi ziceam că poate, poate rămâne”. Întrebat dacă există alte civilizaţii în galaxie, Prunariu a spus că „ar fi absurd să nu existe”. „Deşi am ajuns pe Lună, poate în viitorul deceniu am putea ajunge pe Marte, dar sistemul nostru solar este enorm. Oamenii să ajungă să zboare în afara sistemului solar nu este o utopie, dar este un proiect pentru multe generaţii. De când am început să studiem cu mijloacele construite de noi, până acum nu am descoperit viaţă. Dar se descoperă tot mai multe sisteme stelare asemănătoare cu sistemul nostru solar şi unde, prin anumite deducţii, pe unele planete ar putea să existe viaţă. Deocamdată, sunt supoziţii, bazate pe nişte considerente ştiinţifice, extrem de puţine şi încă nedoveditoare clar, că viaţa există acolo sau dincolo. Dar, în mod sigur, există”, a mai declarat Dumitru Prunariu.

 

Surpriza fotografului Nicolae Meseşan

 

Poveștile despre pregătirea zborului în cosmos, experiențele trăite în spațiu și cum s-a acomodat revenirii pe pământ au continuat la simpozionul organizat în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea de Astroclubul Meridian 0. Cosmonautul a amintit că în copilărie era pasionat de aeromodele, iar la 17 ani a câştigat o medalie de aur la concursul naţional de creaţii tehnice Minitechnicus şi a primit un carnet de membru Minitechnicus cu numărul 103. 11 ani mai târziu a devenit al 103-lea pământean care a ajuns în cosmos. Prunariu a urmat Facultatea de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, la absolvire fiind deja căsătorit şi avea un copil. „M-am gândit că trebuie să termin şi eu stagiul militar pe când termină ea facultatea, şi după aceea amândoi (n.r. – el și soția) eram repartizaţi la Braşov, trebuia să lucrăm la fabrică, primeam apartament de la uzină”, a povestit Prunariu, adăugând că, în martie 1977, a fost chemat la armată la Bacău, iar în aprilie, comandantul unităţii a anunțat că se fac selecţionări pentru candidaţi cosmonauţi. „Atunci am spus că şansa ţi se oferă. Dacă poţi profita de ea, foarte bine, dacă nu, a trecut norocul pe lângă tine. Pur şi simplu m-am aflat la locul potrivit şi la momentul potrivit”, a afirmat Prunariu. În vara anului 1977, Dumitru Prunariu a fost selectat, alături de Mitică Dediu, care a fost rezervă, după care s-a mutat cu familia în Oraşul Stelar, alături de ceilalţi cosmonauţi selectaţi pentru misiunea spaţială. În 14 mai 1981, Prunariu şi colonelul sovietic Leonid Popov, comandantul de echipaj, au fost lansaţi în spaţiu. „Ce te şochează prima dată când ajungi în spaţiu este subţirimea atmosferei. Dacă Pământul ar fi un măr, atmosfera ar fi coaja. În ea trăim şi pe ea o poluăm. Nimeni nu pune problema să creştem plămânul planetei, să reîmpădurim planeta", a afirmat Dumitru Prunariu. În timpul simpozionului, singurul cosmonaut român a avut parte de o surpriză: fostul fotograf al cotidianului Crișana Nicolae Meseșan i-a oferit câteva fotografii pe care le-a făcut în urmă cu 34 de ani, în data de 27 martie 1982, cu ocazia vizitei pe care Dumitru Prunariu a făcut-o în Oradea. Vizita a făcut parte dintr-un turneu pe care Prunariu l-a întreprins prin toată țara după revenirea sa pe pământ, pentru a povesti experiențele trăite. Pe lângă fotografii, Nicolae Meseșan i-a oferit și o copie a paginilor din ziar în care a fost publicat interviul pe care l-a oferit cu această ocazie. În interviu, Dumitru Prunariu a povestit cum a fost pregătită misiunea în cosmos, senzațiile avute în momentul lansării în spațiu, cum se vedea Pământul de la 350 km altitudine, cum a trăit în cosmos și cum a fost revenirea pe Pământ.