Recent, la Cluburile copiilor din Marghita şi Aleşd, s-a desfăşurat un interesant şi reuşit schimb de experienţă între judeţele Bihor şi Dolj cu tema: "Promovarea protecţiei mediului şi a ecoturismului în palatele şi cluburile copiilor din România". Au participat reprezentanţi ai cluburilor copiilor din Bihor şi 17 profesori din judeţul Dolj, cu implicaţii în activităţile din palatele şi cluburile copiilor.

La Clubul copiilor din Aleşd, condus de prof. Ileana Băgiag, s-a prezentat proiectul "Ecologizarea şi metamorfozarea unor deşeuri în lucrări expoziţionale", realizat de cercurile ştiinţifico-tehnice: "Protecţia mediului-floricultură-Ikebana", condus de prof. Ileana Băgiag; "Construcţii Modele - Machete", condus de prof. Mihaele Gal. Proiectul a fost prezentat de elevii din grupele de performanţă, şi anume Alexandra Popa, din cls. a XI-a, şi Bogdan Bocşe, din cls.a XII-a. În holul clubului s-a amenajat expoziţia tematică cu acelaşi titlu. În partea a doua a manifestării s-a prezentat o demonstraţie de interculturalitate specifică Văii Crişului Repede, realizată de cercurile cultural-artistice "Cenaclul literar-Teatru-Infoclub", condus de prof. Romulus Şoit, şi "Ansamblul folcloric - Dansuri populare", condus de prof. Viorel Caba.
Actvităţile prezentate au constituit subiectul unor discuţii şi aprecieri laudative pentru autorii şi realizatorii proiectului, care au scos în evidenţă actualitatea şi beneficiul temei cu implicaţii largi în viaţa socială a comunităţilor în care trăim, precum şi creativitatea copiilor, stimulată de profesori competenţi.
În luna iunie, în Dolj, va avea loc replica la aceste activităţi. Obiectivele parteneriatului sunt realizarea unui schimb de experienţă şi conexiuni între unităţi de învăţământ care promovează ecoturismul şi protecţia mediului în cadrul unor proiecte de educaţie nonformală; dezvoltarea interesului unităţilor şcolare pentru problematica protecţiei mediului şi a turismului ecologic; atragerea comunităţilor locale în proiecte specifice vizând o mai bună exploatare a resurselor turistice culturale şi mediu; stimularea şi dezvoltarea legăturilor între colective de elevi şi cadre didactice din cele două judeţe.