La Colegiului Naţional „Avram Iancu” Ştei se derulează, în perioada noiembrie 2015-octombrie 2016, proiectul cu titlul „Experienţă europeană pe piaţa muncii pentru competenţe îmbunătăţite în domeniul IT” limba oficială de proiect fiind limba engleză, lansarea oficială a acestuia având loc în 9 noiembrie 2015, la unitatea de învățământ șteiană.

 

Acest proiect, care se adresează elevilor din clasa a XI-a şi a XII-a, matematică-informatică, se bucură de sprijinul financiar al Comisiei Europene, valoarea alocată fiind de 60.432 euro, făcând parte din programul Erasmus+ formare profesională VET. Echipa de proiect este compusă din: prof. Adrian Cristian Andru - responsabil de proiect;  prof. Emanuel Coroiu - responsabil financiar; prof. Simona Crișan - responsabil formare profesională; prof. Cornelia Frai - responsabil cu pregătirea generală, lingvistică, culturală și pedagogică; prof. Adela Bara - responsabil cu diseminarea, transferul și valorizarea rezultatelor proiectului; prof. Alina Niculae - responsabil cu selecția și baza Mobility Tool. În cadrul proiectului de mobilitate nr. 2015-1- RO01- KA 102- 0014760, primul flux de mobilitate s-a derulat între 8-27 februarie în Spania, unde au participat 12 elevi și doi profesori. Al doilea flux de mobilitate s-a derulat, tot în Spania, în perioada 3-25 septembrie, unde elevii Vlad Blaj, Vlad Bora, Vanessa David, Ioana Dobra, Cristina Peter, Raluca Popa, Ioan Serac, Karina Tuduce (din clasa a XI-a) și Șerban Bade, Daniel Coldea, Ionuț Sabău, Adriana Serac (din clasa XII-a) au fost coordonați de Simona Crișan, prof. însoțitor.

Monitorizarea activității a fost efectuată de directorul adjunct al colegiului, prof. Emanuel Coroiu, parteneri de primire fiind DSI Spain, Informatica Reparnet, Computer Store, Jazztel din Granada, unde elevii și-au desfășurat activitatea de lucru pe parcursul mobilității de proiect. Elevii au avut parte de multe zile cu caracter documentar la diferite firme, iar în cadrul orelor de lucru ei au realizat site-uri,  programare vizuală, la final primind, într-un cadru oficial, certificatele de participare la proiect. În cadrul proiectului s-au făcut diferite excursii, printre care vizitarea Strâmtorii Gibraltar, Cordoba, Malaga, dar și orașul Granada pe jos, admirând Palatul Alhambra, Parcul de Științe, Palacio de Generalife, catedrala din centrul orașului, Capilla Real, dar și cartierul Albaicin cu o seară de flamenco. „A fost o experiență de neuitat. Ne-am întors cu bateriile încărcate, cu zâmbetul pe buze, pregătiți de un nou an școlar. Elevii, pentru că au fost încântați de toate activitățile desfășurate, de oamenii cu care au lucrat în cadrul firmelor IT, de locurile pe care le-au vizitat, iar eu, ca profesor însoțitor, pentru că am primit doar cuvinte de laudă pentru elevii noștri, pentru că s-au comportat ireproșabil și ne-am înțeles foarte bine. Practic, am fost ca o familie”, a spus prof. Simona Crișan, după revenirea în țară. Atât elevii, cât și cei doi profesori au fost primiți, după întoarcerea în țară, în sala profesorală a CN „Avram Iancu” Ștei ca niște adevărați „ambasadori”, unde directorul colegiului, prof. Cristian Andru, i-a felicitat pentru comportamentul deosebit avut pe perioada mobilității de proiect.