Decizia Federaţiei Române de Fotbal (FRF) de a organiza campionatul Ligii a II-a într-o singură serie cu 22 de echipe pare o glumă proastă. Multe dintre formaţiile cu drept de participare în acest eşalon se confruntă cu probleme financiare, unele fiind chiar în pragul desfiinţării.

 

Cu tradiţie, dar fără bani

Printre grupările cu şanse mici sau nule de a activa în eşalonul secund se află chiar câteva cu tradiţie în fotbalul autohton, precum Petrolul Ploieşti, FC Braşov, FCM Baia Mare sau Farul Constanţa. Situaţia cea mai dificilă o are clubul ploieştean, declarat falimentar şi fără posibilitate de înscriere în campionat.  Pe marginea prăpastiei se află şi gruparea constănţeană, care a făcut apel la decizia de faliment, dar şi cea băimăreană, confruntată cu depunctări repetate şi cu interdicţia de a transfera sau legitima jucători din cauza datoriilor. Sub semnul întrebării stă şi SC Bacău, care aşteaptă un semnal pozitiv de la administraţia publică locală.

Liga a II-a a devenit o pălărie prea mare şi pentru cluburi mici (ACS Berceni, Şoimii Pâncota) cu o oarecare stabilitate financiară până acum, ambele preferând să activeze în eşalonul trei, care necesită cheltuieli mai reduse.

În condiţiile date, doar 15 echipe ar avea posibilitatea să înceapă întrecerea: ACS Poli Timişoara, Dunărea Călăraşi, Dacia Unirea Brăila, FC Academica Clinceni, UTA Bătrâna Doamnă, Chindia Târgovişte, CS Mioveni, CS Baloteşti, CSM Râmnicu Vâlcea, Olimpia Satu Mare, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Juventus Bucureşti, CS Afumaţi, ASU Poli Timişoara şi Luceafărul Oradea.

 

FRF apelează la retrogradate

Pentru a completa locurile vacante, FRF ia în calcul acceptarea formaţiilor retrogradate, Unirea Tărlungeni, Rapid CFR Suceava, Metalul Reşiţa, Bucovina Pojorâta, U Cluj, chestionate deja pe seama acestui aspect şi îndemnate să depună cereri pentru a fi primite în eşalonul secund. Până acum, primele două echipe şi-au exprimat disponibilitatea de a juca tot în Liga a II-a. De urmărit câte cluburi se vor alinia la start, dar şi câte vor putea duce la bun sfârşit un campionat organizat într-un sistem inedit, care presupune cheltuieli mult mai mari decât până acum din cauza deplasărilor foarte lungi.

Liga a II-a este preconizată să înceapă în 30 iulie, dar ţinând cont de incertitudinile care planează asupra unor participante data debutului ar putea fi modificată.