Zeci de copii, de diferite vârste, au vizitat, ieri, la Casa de Cultură Oradea, „Sala Florica Ungur”, o inedită expoziție dedicată iluziilor, proiect al Asociației Astronomice Pluto. Primul Muzeu al Iluziilor din România este deschis la Oradea, în perioada 7-24 noiembrie.  

 

Sala oglinzilor deformate este locul în care copiii s-au distrat de minune, devenind, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon. „Prima oară mergem în lumea lui Alice, cu realitatea deformată. Parcurgând oglinzile, veți înțelege, în scurt timp, ce înseamnă concav și ce înseamnă convex”, le-a spus vizitatorilor Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.

Iluziile optice ocupă și ele o parte importantă din expoziție: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, provoacă voința și inteligența celor care încearcă să rezolve misterele din spatele lor.

Al treilea capitol din expoziție le oferă vizitatorilor experiențe unice, deoarece sunt invitați să afle cum funcționează hologramele, pot experimenta vertijul într-un tunel lung de 6 metri, pot încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau pot să își încerce talentul muzical la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Copiii fac foarte bine diferența dintre iluzie și știință. În spatele iluziilor, sunt, de fapt, fenomene științifice. Acest proiect este menit să stârnească voința și gândirea copiilor. La vârste mici, este important să ai voință, iar la vârste mari, gândire”, ne-a declarat Adrian Filpișan. Potrivit acestuia, până în prezent, peste 3.000 de copii din Oradea și județ s-au înscris să viziteze muzeul în perioada 7-24 noiembrie.

„Avem o experiență de trei ani de zile cu partenerii noștri din Oradea. Proiectul a fost lansat la Piatra-Neamț, după care a fost prezentat la Cluj, Oradea fiind cel de-al treilea oraș în care ajungem. Proiectul este, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor: e o experiență unică să parcurgi tunelul vortex, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a adăugat interlocutorul nostru.

Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

Muzeul poate fi vizitat pe bază de rezervare, la oradea@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0726-519.941, 0758-365.699. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 13 lei. Programul muzeului este de luni până vineri, între orele 8.00-20.00, sâmbăta, între orele 8.00-17.00, duminica fiind închis. Casa de Cultură Oradea se află pe strada Piaţa Ferdinand nr. 4.