Cântărețul Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani, anunțul fiind făcut chiar pe pagina sa de Facebook. Fanii s-au strâns în faţa casei lui Leonard Cohen Montreal pentru a-l omagia pe legendarul muzician şi poet. Oamenii i-au cântat piesele, au lăsat mesaje şi au depus flori, noaptea, în lumina felinarelor.

 

„Anunţăm cu regret că legendarul poet, textier şi artist, Leonard Cohen, a trecut în nefiinţă. L-am pierdut pe unul dintre cei mai respectaţi şi prolifici muzicieni. La Los Angeles va fi organizată în curând o ceremonie de comemorare. Familia face apel la respectarea intimităţii în timpul funeraliilor”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Leonard Cohen. În urmă cu o lună, artistul spunea: „Nu cred că voi putea termina acele cântece la care lucrez. Poate, cine ştie? Poate voi avea energia necesară, nu ştiu. Dar nu îndrăznesc să mă încred în vreo strategie spritiruale. Nu îndrăznesc să fac aşa ceva. Am ceva muncă de făcut. Să am grijă de afaceri. Sunt gata să mor. Sper să nu fie prea inconfortabil. Cam asta îmi asum”. Ulterior, în seara zilei de 13 octombrie, la sesiunea de audiţie pentru noul său album, Cohen le-a spus fanilor că doar încerca să facă o afirmaţie filosofică care a fost prost înţelească. „Am spus că sunt gata să mor recent şi cred că am exagerat. Tot timpul m-am autoironizat. Intenţionez să fiu nemuritor”, a declarat artistul. Totuşi el recunostea că nu se află într-o stare bună de sănătate în ultimul timp adăugând că: „Fiul meu şi fiica mea m-au susţinut amândoi extrem de mult, în special în timpul recuperării. Am fost binecuvântat şi sunt recunoscător că îmi sunt alături.” În ziua în care a împlinit 82 de ani, pe 21 septembrie, legendarul Leonard Cohen a decis să le ofere fanilor săi un cadou special. A lansat o nouă piesă melancolică şi tulburătoare, intitulată „You Want It Darker”. Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire. Şi-a publicat primul volum de poezie, „Let Us Compare Mythologies” la un an după aceea, cu un succes răsunător. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor '60, înregistrează o versiune a piesei „Suzanne”, care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival. Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile. Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, „The Songs of Leonard Cohen”, un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri. Au urmat, printre altele, „Songs From a Room”(1969), „Songs of Love and Hate” (1971), „New Skin for Old Ceremony” (1974), „Death of a Ladies' Man” (1977) şi „I'm Your Man” (1988). Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor '90 pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă „tăcere”.

În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu Helpmann Award pentru concertul său susţinut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prinţul Asturiei pentru Litere şi cu Glenn Gould Award pentru contribuţia adusă artelor.