Orădeanul Nicolae Weisz pregătește un eveniment cultural deosebit, care se va desfășura la finele acestei luni. Este vorba despre o expoziție de pirogravură decorativă cu motive transilvănene, intitulată „In memoriam  - Trifa Carol”, eveniment organizat de Muzeul Cetății și orașului Oradea.

 

„Din 2014, pirogravez, fără încetare, diferite obiecte din lemn. Creez motive florale transilvănene în culorile roșu și negru. Motivul floral este roșu, iar fondul pirogravat are culoarea neagră. Suprafața este protejată cu o soluție de protecție”, ne-a declarat Nicolae Weisz. Potrivit artistului, lucrările cu motivele florale transilvănene, prezentate în această expoziție, sunt inspirate de ceramică, costume populare, ștergare, fețe de masă, sobe de teracotă din secolul al XIX-lea, motive prezente pe clădirile din Oradea etc.

Expoziția este organizată în memoria artistului Carol Trifa, născut la Cadea Mică (județul Bihor), în data de 26 ianuarie 1957, cel care a dăruit, atât în țară, cât și în străinătate, numeroase lucrări de sculptură, ex-librisuri, desene în tuș, lucrări de intarsie și fotografii. A plecat spre eternitate la doar 45 de ani, în anul 2002. După moartea sa, Garán János și profesorul Kerekes Géza au organizat, la Săcuieni, o expoziție cu lucrările artistului.

Vernisajul va avea loc vineri, 30 septembrie, de la ora 18.00, în Cetatea Oradea, Corp A, parter, latura nordică. Deschiderea evenimentului va reveni dr. Dumitru Sim, iar momentele muzicale vor fi susținute de „Duo Varadiensis” -  Lucian Malița, la vioară și Thurzó József Sándor, la violă.