O balenă cu cocoaşă, a cărei piele este albă precum porţelanul, a fost zărită în largul coastelor estice ale Australiei de nişte amatori entuziaşti care cred că l-au descoperit pe Migaloo, una dintre cele mai rare specii de balenă albă, relatează Le Figaro.

Cetaceul a fost zărit în largul mării, în Byron Bay, în timp ce călătorea către nord în migraţie anuală, între Antarctica şi apele mai calde din Queensland, în nord-estul Australiei. „Am plâns de fericire când am văzut magnifica balenă, i-am mulţumit că a fost acolo ca să o putem zări”, a povestit omul de radio australian Alison Reid, care participa la o expediţie menită să repereze cetaceele. „Era miraculoasă, pare fantastică, ireală”, a adăugat Reid.

Balenele cu cocoaşă se află în această perioadă la mijlocul migraţiei lor anuale din Antarctica spre apele mai calde din Queensland (un stat din nord-estul Australiei), unde urmează să se împerecheze şi să nască pui. Un studiu realizat în 2003 de Universitatea Southern Cross din New South Wales a ajuns la concluzia că Migaloo este un mascul şi ar avea în prezent o vârstă cuprinsă între 28 şi 30 de ani. Balenele cu cocoaşă au o speranţă de viaţă de aproximativ 80 de ani. „Este singura balenă albă din emisfera sudică pe care o cunoaştem”, a spus, în trecut, Oskar Peterson, care coordonează Centrul de cercetare a balenelor albe, cu sediul în Australia. În 2011, un pui de balenă alb, probabil în vârstă de doar câteva săptămâni, a fost văzut în apropiere de Insulele Whitsunday, din largul coastelor statului australian Queensland, însă puiul nu a mai fost văzut de atunci. „Nu ştim dacă a supravieţuit”, a adăugat Oskar Peterson. Ameninţată cu dispariţia, populaţia de balene cu cocoaşă care înoată în largul coastei australiene estice a crescut considerabil după interzicerea vânătorii de balene la începutul anilor '60. Animalul pare să fie într-adevăr balena Migaloo - un cuvânt aborigen care înseamnă „prieten alb” - observată pentru prima dată în 1991 şi ale cărei apariţii sunt urmărite cu sufletul la gură de mii de pasionaţi de vieţuitoarele marine.