Reprezentantul României pentru Eurovision 2017 a fost ales, duminică, prin votul publicului, în cadrul finalei naționale, transmise în direct de TVR. Alex şi Ilinca, interpreţii piesei „Yodel it!”, au fost aleşi de români să reprezinte ţara în finala Eurovision 2017, care se va ţine la Kiev. Piesa câştigătoare este compusă de Mihai Alexandru şi Alexa Niculae şi îmbină acorduri rock cu elemente de pop, hip pop, şi yodeling.

 

Cei zece finaliști ai etapei naționale, din care a fost ales, prin votul publicului, reprezentantul României la Eurovision, au fost (în ordinea intrării în concurs): Ana Maria Mirică (Spune-mi tu), Ilinca feat. Alex Florea (Yodel it!), Eduard Santha (Wild child), Xandra (Walk on by), Mihai (I won’t surrender), Maxim (Adu-ţi aminte), Tavi Colen & Emma (We own the night), Instinct (Petale), Ramona Nerra (Save me) şi Cristina Vasiu (Set the skies on fire). Românca Miruna Mănescu, reprezentanta Elveţiei în concursul Eurovision de la Kiev, reprezentantul Spaniei, Manel Navarro şi moldovenii SunStroke Project au fost invitaţii speciali ai Finalei Eurovision România. Ei au interpretat melodiile cu care Elveţia, Spania şi Moldova vor merge în Ucraina. Pe durata votului, trupa tribute Arrival a susținut un recital extraordinar cu piese celebre din repertoriul ABBA, trupă care s-a lansat după ce a câștigat ediția din 1974 a Eurovision, cu melodia Waterloo. Prima ediție a Eurovision a avut loc în 1956, la Lugano (Elveția). Din anul 2000, finala Eurovision este transmisă și pe internet. Prima participare a României la Eurovision datează din 1994. Cele mai bune rezultate ale României sunt: 2005 – locul 3 obținut de Luminița Anghel & Sistem; 2006 – locul 4 pentru Mihai Trăistariu; 2010 – locul 3 obținut de Paula Seling & Ovi. În 2016, România a fost descalificată (deși își desemnase deja reprezentantul) din pricina datoriilor pe care TVR le avea către EBU (European Broadcasting Union), organizatorul concursului.

Ediția 2017 a Eurovision va avea loc la Kiev, în Ucraina, iar România va cânta în a doua semifinală a concursului, pe 11 mai. Tatăl Ilincăi, cea care va reprezenta România, este orădean, iar tânăra interpretă a şi transmis, înainte de finală, un mesaj orădenilor, cerându-le sprijinul.