Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a murit fulgerător, marţi seara, într-un spital privat din Capitală la vârsta de 59 de ani. Se pare ca artista a făcut ciroză din cauza unei hepatite C, de care nu ştia de multă vreme.

„A suferit de o hepatită C galopantă şi bănuiesc că nu ştia de boala aceasta a ei. Am fost colegi de breaslă. Ne ştim de cel puţin 40 de ani, dacă nu mai mult, am fost colegi de breaslă. Îi ştiu foarte bine şi familia şi primul ei soţ şi actualul, Cornel, cu care se înţelegea foarte bine. Erau un cuplu deosebit ca oameni. Păcat, prea devreme s-a dus. Era o persoană foarte agreabilă, contemporană cu moda cântecului de astăzi. Cu multe şlagăre, pe gusturile tuturor ascultătorilor şi telespectatorilor. Era o femeie foarte frumoasă, a fost una dintre cele mai frumoase artiste. Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească în pace şi să-i fie ţârâna uşoară. O regretăm foarte mult”, a declarat artistul Gheorghe Turda.

Ileana Ciuculete s-a născut la 20 septembrie 1957, în comuna Vela, la interferența județului Dolj cu județul Mehedinți. Datorită calităților vocale deosebite, a fost angajată de la 14 ani, cu dispensă de vârstă, la orchestra de muzică populară „Doina Olteniei” a Filarmonicii din Craiova, sub bagheta dirijorului Dumitru Botezatu, potrivit biografiei postate pe pagina de Facebook a artistei. A absolvit Liceul de matematică-fizică „Traian”, din Drobeta Turnu-Severin. De-a lungul carierei artistice, a fost angajată ca prim-solistă la Ansamblul „Danubius” din Drobeta Turnu-Severin, la Ansamblul „Nicolae Bălcescu” din Craiova și la prestigiosul ansamblu folcloric „Călușul” din Scornicești. A colaborat cu toate ansamblurile artistice din țară în turnee și spectacole. Solistă apreciată de public pentru creațiile proprii și pentru stilul specific de a cânta, dinamic și melodios, a avut o bogată activitate discografică, însumând 30 de albume și peste 400 de melodii proprii. Din discografia artistei, amintim albumele: „De ce-i lăsat dorul dor”, „Dragostea e rău de foc”, „Primavara înfloare dorul”, „Într-o zi de mai cu soare”, „Cântece de voie bună”, „Tinerețe, nu pleca”, „Ce e dragostea în lume”, „Bobocel de trandafir”, „Eu le-am spus ochilor mei”, „Măi Ileană, măi olteancă”, „Neicuță din Calafat”, „Asta sunt, n-aveți ce-mi face”, „Am venit cu drag la voi”, „Ciorba de curcan”, „Prost ai fi dacă mă crezi”, „Pân' la tine mândro, la Sălaș”, „Din Timoc la Chișinău”.

De-a lungul carierei artistice, a fost premiată în țară cu trei discuri de aur și cu un disc de platină, iar în Serbia cu un disc de aur.

Iubea lumea şi viaţa

Cântăreața de muzică populară Maria Cârneci spune că Ileana Ciuculete, decedată marți la vârsta de 59 de ani, iubea lumea și viața și că prin moartea ei i-a întristat pe toți colegii de scenă.

„Nici acum nu m-am oprit din tremurat, m-am trezit cu un telefon... Nu am știut că ea e bolnavă de ceva sau... Nu s-a așteptat nimeni la așa ceva, vă dați seama că noi am filmat sărbătorile, revelioane, ne-am întâlnit, nu am văzut-o pe Ileana schimbată sau să spună că o durea ceva. Vestea a venit așa... eu nu am crezut, am zis să nu fie vreo glumă nenorocită. Mi-au spus că au confirmări, că e adevărat. Vă dați seama că vestea a întristat toți colegii, era un om care mai avea multe de spus, o colegă care iubea lumea, iubea viața. Credeți-mă că nici nu m-am oprit din emoție, din tremurat”, a afirmat Maria Cârneci. Ea arată că nu știa dacă Ileana Ciuculete avea probleme de sănătate.

„Nu se aștepta nimeni, nimeni nu a știut-o cu vreo problemă de sănătate, eu una nu am știut și cred că nimeni, că am mai vorbit și cu Maria Dragomiroiu. Nu știu ce s-a întâmplat de s-a stins așa, ca o lumânare, repede și fără să știe cineva că are ceva”, a mai afirmat Maria Cârneci. Aceasta a adăugat că Ileana Ciuculete era o persoană plină de viață. „Pe Ileana nu am văzut-o să se vaite, din contră, era tot timpul frumoasă, cochetă, îmbrăcată frumos, machiată. Știți cum a fost asta, când te lovește ceva fără să fii atent. Pac! Așa a picat vestea cu Ileana! Ne-a luat prin surprindere pe toți care am cunoscut-o și am lucrat cu ea. Prea repede se duc artiștii noștri care slujesc cântecul, teatrul, scena în general. Prea repede. O fi de la stres, de la ritmul ăsta infernal de viață, nu știu, din cauza grijilor...”, a spus Maria Cârneci.

„Muzica populară rămâne fără o lume”

„N-am cunoscut-o, să stau cu ea personal de vorbă. Și nici n-am cântat cu ea. O știu așa, din ascultate. Aborda genuri diferite de muzică, nu cânta numai muzică populară. Cânta de toate. Am văzut-o în tot felul de spectacole. Cânta și romanțe, cânta muzică populară din toate zonele țării. Cine cântă nu poate fi un om rău. A fost un om bun. Dumnezeu s-o ierte! Orice cântăreț are lumea lui și când dispare câte unul se pierde ceva. Fiecare cântă genuri diferite, dar are o lume a lui. Începând de azi, muzica populară rămâne fără o lume: lumea lui Ciuculete”, a declarat Leșe.