Ioan Gyuri Pascu a murit, luni dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct, potrivit coordonatorului SMURD București, Bogdan Oprița.

 

„În jurul orei 5, am primit apelul de urgență pentru o persoană inconștientă. S-au deplasat echipajele noastre, au găsit un pacient în stop cardio respirator, imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 6 a fost constatat decesul”, a declarat Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București. Ioan Gyuri Pascu avea 55 de ani și se retrăsese din viața artistică din cauza problemelor de sănătate.

Egalul între egalii în umor ai grupului Divertis. Prezent cu vocea, umorul și versul în toate bătăliile civice din 1990 încoace. În cântecul lui se vorbeau și se devorau sute de glasuri, ale proștilor și deștepților, doar doar și-or găsi un drum împreună. De fapt, ce deplângem când vorbim despre trecerea întru neființă a lui Gyuri Pascu? Divertișii își plâng prietenul. Rar întâlnești în România un grup atât de longeviv, de o performanță egală și fără de cusur.

Ioan T.Morar declară: „Sunt foarte trist. Cu Gyuri se duce și ceva din trecutul meu, ceva din anii fericiți în care am râs împreună și ne-am crezut invincibili. Nu s-au inventat cuvintele care să-mi cuprindă Tristețea. Doamne, odihnește-l pe prietenul nostru!” Gyuri Pascu era egalul între egalii întru umor din Divertis. Greu de găsit valori egale într-un grup, creativitate explozivă ca-n Divertis, camaraderie de o asemenea magnitudine, încât, atunci, târziu și fără motive de fapt, când separarea s-a produs, s-a produs iremediabil. Dintre toți, parcă Gyuri Parscu a căzut „din trenul prieteniei” cel mai departe de o reconciliere. Glasul său, auzit prin concerte de muzică, se auzea tot mai palid față de ce fusese în Divertis. Și cumva și viața lui personală a luat-o în zone imprevizibile. Dar Divertis înseamnă o lungă prietenie trecută prin focul unei dictaturi, Divertis înseamnă un hohot peste cel puțin o tranziție fără sfârșit, precum cea a președintelui Iliescu. Când plângem după Gyuri Pascu, plângem după atitudinea civică rară astăzi. Acel tip de bombă care-l face pe dușman să râdă de propria lui prostie. În acest sens, Gyuri Pascu cu Divertis a făcut la glume de-a rupt sălile și dușmanii de atâta hohot. Divertișii înseamnă, în paralel cu Piața Universității (februarie-iunie 1990), ziarul Cațavencu și ProTv (1995), societatea civilă a lui 1990. Democrația a fost instaurată în România prin umor mai mult decât prin pârghii economice și sociale. Fără Gyuri să râdă pe atâtea voci greu de râs.

Umorul Divertis are Istorie. Divertis a tras și a creat breșe în zidurile reci ale dictaturii lui Ceaușescu. Când tranziția Iliescu nu mai trecea odată, ProTv a apărut și Gyuri și Divertișii au dat acel „Eu vreau Președinte”- lovitura de grație. Emoție, aparentă poezie, lovitură la lingurica președintelui etern, îndemn la revoltă, la a ieși din inerție. Glasul lui Gyuri se potrivea inocenței copilului. Da, glasul lui ingenuu transpus într-o simplă serbare de sfârșit de an școlar, de mandat prezidențial. Serios, inocent? O fi de bine, o fi de rău, măi dragă? A fost de rău pentru Iliescu. Gyuri construia totul pe un delir verbal infernal. Stâlcea cuvintele, vorbea limbi străine, aducea motivații aberante. Versul îi era dureros. Și peste toate cântecul. Shogunul este una dintre bijuteria coroanei Divertis, mândria unei generații care a trăit-o pe viu.

Ce bătaie de joc pentru inculți, ce punere la punct a cântăreților fără voce!

Ce palmă dată exoticelor plecări în decor ale artiștilor poporului. Gyuri Pascu a făcut mereu diferența între derutații artiști.

 

„Avea un suflet de copil”

A mai plecat un prieten spre Ceruri, a scris actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, pe Facebook. „A mai plecat un prieten spre Ceruri. A mai plecat un om cu suflet mare, un actor talentat care a dăruit atâta veselie tuturor celor care l-au urmărit. Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace”, a scris Ivașcu pe pagina sa de socializare. „Îmi plăcea ce făcea. Un artist care semăna numai cu el însuși. Vreau să spun că în perioada pe care a trăit-o pe acest pământ a făcut mai mult decât mulți artiști. A fost un băiat nemaipomenit, păcat că asemenea oameni dispar și nu prea vine altceva în urma lor”, a afirmat şi Dorel Vișan. El a spus că Gyuri Pascu a fost „un artist multilateral”, care avea o voce frumoasă și care „era preocupat să găsească melodii frumoase”. Cântărețul și actorul Tudor Chirilă spune că îi datorează lui Ioan Gyuri Pascu lansarea în muzică, acesta fiind primul producător care a crezut în formația Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul disc al trupei. „Lui Gyuri îi datorez lansarea în muzică. A fost primul producător care a crezut în muzica Vama Veche și s-a încumetat să finanțeze primul nostru disc — „Nu am chef azi”, a scris, pe Facebook, Tudor Chirilă, fostul solist al formației Vama Veche și fondatorul trupei Vama. În opinia lui Tudor Chirilă, apropiații lui Ioan Gyuri Pascu au fost cei mai câștigați, pentru că s-au aflat „în raza de acțiune a sensibilității artistului”. „Cred că bunul simț, modestia exagerată și un anumit tip de frământare interioară specifică oamenilor cu suflet mare au frânat o carieră care ar fi meritat mult mai mult. Cei apropiați însă (printre care, din nefericire, nu mă aflu) au fost cei mai câștigați pentru că s-au aflat în raza de acțiune a sensibilității lui. Dumnezeu să te odihnească, Gyuri”, a afirmat Tudor Chirilă. „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil, avea nevoie de multă dragoste, de oameni sinceri și deschiși lângă el, cărora să le ofere și el dragostea lui, dar să și primească. Era un om foarte sensibil. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus Monica Anghel. „Gyuri era cu adevărat special, aș putea spune unic chiar. Un amestec exploziv de talent, carismă și inteligență umană și artistică. V-a bucurat de-a lungul vieții sale pe mulți dintre voi cu umorul lui fantastic, mai ales în perioada anilor săi la Divertis. A făcut film și teatru, a scris și a cântat din toată inima cu mesaj, boem, așa cum i-a stat lui cel mai bine. Gyuri era definiția artistului frumos boem, a artistului real, interesat mereu de artă și de ceea ce poate face pentru ea și prin intermediul ei cu chitara, stiloul sau un scenariu în mână”, a scris Jojo, pe pagina sa de Facebook.

 

Gyuri Pascu, născut pe 31 august 1961, la Agnita, a fost muzician şi actor, membru al grupului de umor Divertis. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae. Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum „O vară de neuitat” – în regia lui Lucian Pintilie și în „Occident” – regizor Cristian Mungiu. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum „Take, Ianke și Cadîr”, asigurând și coloana sonoră pentru unele din ele.