Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, miercuri, că Budapesta ar prefera să ajute România șă-și protejeze granița de est pentru oprirea fluxului de imigranți, în loc să contruiască un gard la granița româno-maghiară.

 

„Mai devreme sau mai târziu va fi nevoie de o protejare eficientă a graniței estice a României. În caz contrar, România va fi copleșită de imigranți, iar noi vom fi nevoiți să construim un gard la granița cu România. În mod cert vrem să evităm acest lucru și vom ajuta cu plăcere România să-și protejeze granița de est”, a precizat premierul Ungariei.  Premierul ungar Viktor Orban este de părere că se poate găsi „o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România”, transmite MTI. Viktor Orban a adăugat că România și Ungaria pot avea „o cooperare de succes” în anii următori, adăugând că se așteaptă ca Europa Centrală să traverseze cele mai bune decenii din istorie.

„Ține de România să decidă dacă se va alătura poveștii de succes a Europei Centrale, cooperând cu Ungaria și implicându-se în proiecte economice comune și stablind obiective comune cu statele din regiune. Putem găsi o formulă de cooperare a grupului de la Vișegrad plus România, care să contribuie la creșterea nivelului de trai, la creșterea securității și la perspective mai bune pentru români. O sa ținem această ușă deschisă. (…) Sperăm să avem o cooperare economică cu România benefică pentru ambele părți”, a precizat Orban. Viktor Orban a adăugat că are „o relație personală promițătoare” cu Liviu Dragnea, președintele partidului de guvernământ din România. Întrebat de centenarul României din 2018, Orban a afirmat că „românii merită respect din partea ungarilor și viceversa”.

„Trebuie să supraviețuim în 2018, ambele comunități trecând printr-o perioadă complicată din punct de vedere emoţional”, a mai spus Orban.