200 de micuţi de la Grădiniţa nr. 45 din Oradea au făcut vineri, pentru prima dată, cunoştinţă cu muzica adevărată în cadrul Săptămânii Şcoala Altfel, micuţii au participat la un program de educaţie muzicală adaptat vârstei lor, pus în scenă de Cvintetul Sagittarius. Micuţii au făcut cunoştinţă cu instrumentele muzicale, le-au ascultat cum sună şi au învăţat cum să se comporte la un concert de muzică clasică.

Adevărata educaţie muzicală ar trebui să înceapă încă din grădiniţă. Cu acest lucru au fost de acord şi educatoarele de la Grădiniţa nr. 45 care i-au însoţit pe copii la evenimentul organizat special pentru ei de Cvintetul Sagittarius, vineri, de la ora 9.30. Artiştii Teodorian Popa (vioară), Gall Attila (vioară), Vasile Vulturar (violă), Ichim Beata (violoncel) şi Ciprian Vereş (contrabas) au pregătit un program interactiv în care actorii principali au fost cei mici. Instrumentele au fost prezentate rând pe rând, de la cel mai mic la cel mai mare, cu menţiunea că „s-au făcut mari pentru că au ascultat de părinţi şi au dormit bine”, au fost ascultate rând pe rând, iar copiii au fost provocaţi să spună dacă le-au mai auzit sau le recunosc. Au urmat apoi momente magice în care copiii au devenit solişti, acompaniaţi de Cvintetul Sagittarius, pe melodii cunoscute precum „În pădurea cu alune” şi în care au fost învăţaţi când trebuie să aplaude şi când nu se cuvine să o facă, după regulile pe care le respectă cei care participă la evenimente culturale de anvergură.

„Este un lucru extraordinar că au luat parte la acest concert educativ. Sunt primii lor paşi în acest tip de educaţie şi e foarte bine să înveţe instrumentele muzicale şi cum să se comporte la un concert. S-a şi văzut că muzica are un impact major asupra educaţiei la vârsta lor. Am dori ca măcar o dată pe semestru să putem desfăşura un astfel de program”, a spus, pentru Crişana, Rodica Ciocan, directoarea Grădiniţei nr. 45. La concert au participat două serii a câte 100 de copii.