De-a lungul anilor, Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" a accesat mai multe proiecte Phare și Leonardo. Experiența în valorificarea programelor cu finanțare europeană s-a materializat și în anii școlari trecuți, când instituția școlară beiușeană, în consorțiu cu Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie Arieşeni (județul Alba) - organizaţia beneficiară şi coordonatoarea proiectului, a accesat un proiect Erasmus + 2014.

 

Intitulat „Plasamentele transnaţionale - plus de valoare în formarea elevilor VET”, acesta a fost un proiect de mobilitate pentru cursanții și personalul din domeniul educației și formării profesionale. Prin proiectul amintit, în 2015, 21 de elevi beiușeni, de la profilul Servicii, calificarea Tehnician în gastronomie, însoțiți de trei profesori, au efectuat stagii de practică în Portugalia, la Escola Professional din Montijo, oraș aflat în apropiere de Lisabona. 10 agenți economici cu specific gastronomic din zona Montijo au fost gazdele celor de la "Ciordaș”. Pentru că activitatea din 2015 a fost o reușită, anul acesta, în perioada 4-22 aprilie, alți 23 elevi de la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș”, din clasa a X-a a profilului Servicii, se află la Montijo, unde efectuează stagii de mobilitate în cadrul proiectului Erasmus +, cu numărul 2015-1-RO01-KA102-014558, proiect finanțat integral din fondurile UE și intitulat "Competenţe crescute pentru elevii VET prin plasamente europene”. Școlile partenere sunt: Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie Arieşeni - organizaţia beneficiar și coordonatoare a proiectului, Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş” Beiuş, Liceul Tehnologic "Grigore Moisil” Deva și Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni (Alba), ca organizaţii de trimitere, precum și Escola Professional - Associacao Para a Formacao Profisisonal e Desenvolvimento do Montijo, în calitate de organizaţie de primire.

Elevii participanţi au fost selectaţi prin probe scrise şi practice de specialitate, precum şi prin probe lingvistice, iar plasamentele de formare la care iau parte durează trei săptămâni. Stagiul de mobilitate din Portugalia constituie parte integrantă a activităţii şi include cursuri de limbă şi pregătire culturală şi practică. În acest an, elevii beiuşeni au fost repartizaţi la 12 restaurante din Montijo, unde se familiarizează cu cultura gastronomică portugheză. În urma derulării proiectului menționat, cei 79 de elevi din consorţiu, dintre care 23 sunt de la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş”, vor dobândi competenţe profesionale îmbunătăţite, competenţe transversale multilingvistice şi digitale, vor şti să lucreze în echipă și vor realiza o bună tranziţie de la şcoală la locul de muncă. În plus, aceștia vor primi „Europass Mobility Document”, care înregistrează cunoştinţele şi competenţele dobândite într-o altă ţară europeană.