Social-democrații din Germania (SPD) resping planul NATO pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare pe motiv că ar fi un obiectiv greșit și o critică pe Angela Merkel pentru că nu are o poziție mai fermă în fața lui Donald Trump.

 

Cu puțin peste o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, Martin Schulz, liderul SPD și propunerea socialiștilor pentru funcția de cancelar, și Thomas Opperman, liderul grupului SPD din Bundestag, au lansat un atac fără precedent la adresa cancelarului Merkel și a ministrului Apărării, Ursula von der Leyen. „Spunem nu răspicat celor două procente cerute de Trump și alianței CDU/CSU. Nu numai că este nerealist, însă este pur și simplu obiectivul greșit”, se arată într-un comunicat semnat de cei doi lideri ai SPD.

Astfel, social-democrații se opun liderilor americani, care au solicitat Germaniei creșterea cheltuielilor militare cu mult timp înainte ca Donald Trump să devină președintele Statelor Unite.

În majoritatea sondajelor, SPD se află cu 15% în spatele creștin-democraților, iar liderii socialiști încearcă să reducă acest handicap. Ei precizează că, pentru a atinge procentul cerut de NATO, Germania ar trebui să își dubleze cheltuielile pentru apărare. În acest caz, au continuat cei doi lideri socialiști, Germania ar deveni cea mai mare putere militară a Europei, iar nimeni nu vrea asta din cauza trecutului Germaniei.

În schimb, Sculz și Opperman sunt de părere că Germania trebuie să se concentreze pe consolidarea și întărirea apărării în cadrul Uniunii Europene și, în cele din urmă, pe înființarea unei armate europene.

„Merkel și CDU/CSU se fac mici în fața lui Donald Trump când trebuie să răspundă provocărilor legate de ținta de două procente, spunând că vor aloca mai mulți bani pentru că nu au nicio idee despre ce ar trebui să facă”, adaugă cei doi socialiști, care consideră că trebuie investiți bani în diplomație, ajutoare umanitare și în prevenirea crizelor, nu în mijloace militare.

În luna martie 2017, la conferința de presă comună ținută cu Merkel la Casa Albă, Trump declara că este „foarte nedrept pentru Statele Unite” că aliații europeni profită de pe urma sumelor pe care SUA le alocă apărării. „Aceste țări trebuie să plătească ceea ce datorează”, declara Donald Trump pe 18 martie.