Nu sunt mulţi cei care ştiu că Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita este printre puţinele din România care se încălzeşte exclusiv cu apă geotermală şi că beneficiază de un sistem care include şi panouri solare. Tot apa termală este pusă în valoare în două bazine speciale care fac ca români toate colţurile ţării să vină la tratament la Marghita.

 

Cel mai important moment al Spitalului din ultimul deceniu l-a constituit reabilitarea unităţii, urmare a descentralizării şi a sprijinului primit de la miniştrii bihoreni Cseke Attila şi Ladislau Ritli. Cu ajutorul lor, începând din 2011, a fost pus la punct un sistem de încălzire pe bază de apă geotermală şi a fost dezvoltată baza de tratament ambulator Balneologie şi Recuperare medicală.

„Pentru sistemul de încălzire, de la Ministerul Sănătăţii am primit în 2011, 940.000 de lei, bani pe care i-am cheltuit pe modulul termic şi cei 5 km de reţea de aflux/distribuţie/eflux. Rezultatele s-au văzut imediat. Înainte de ivestiţie plăteam iarna între 53 şi 60.000 de lei pe lună, după investiţie în 2012, am plătit 20.000 de lei pe gaz şi 15.000 pe apa geotermală iar în 2014, când a fost o iarnă mai blândă, am plătit 13.000 pe gaz şi 20.000 pe apa geotermală. Acestea au dus la reduceri de cheltuieli foarte importante pentru un spital mic ca al nostru. În plus, centrala face faţă fără utilizarea gazului metan la temperaturi exterioare de -5-6 grade. Ca o completare, merită precizat că în sistemul implementat aici, apa termală trece iniţial prin modulul termic, apoi intră în bazinul de recuperare, nemaifiind necesară răcirea apei termale cu apă rece, care ar fi implicat costuri suplimentare”, a spus managerul Spitalului, Bradács Alíz.

 

Aurul verde al Spitalului din Marghita

Din 2011, când unitatea medicală a trecut în administraţia Primăriei Municipiului Marghita, au fost renovate 90% dintre clădirile spitalului. Lui i s-a adăugat şi o secţie exterioară, Spitalul din Valea lui Mihai, renovat şi el până în 2011. Ca şi la Oradea, nici Primăria din Marghita nu a stat cu mâinile în sân punând umărul la achiziţionarea unor aparate medicale în valoare de peste 350.000 de lei şi asigurând anual 150.000 de lei pentru Spital.

Cel mai important aspect în ceea ce priveşte activitatea medicală l-a constituit însă axarea pe partea de balneo, continuând o tradiţie începută chiar de fondatorul unităţii medicale, Dr. Pop Mircea.

„Apa geotermală de la noi din spital este diferită de cea care se găseşte la Felix pentru că provine dintr-un alt rezervor subteran. Tocmai de aceea, proprietăţile ei sunt diferite. Este o apă minerală iodată, clorurată, bogată în sodiu, hipertermală, hipotonă, bună în afecţiuni reumatismale degenerative, extraarticulare, posttraumatice, periferice cronice neurologice şi a afecţiunilor ginecologice cronice, cu excepţia celor inflamatorice acute ale organelor genitale feminine. Spitalul are două bazine geotermale de 40 de mc, unul în secţia de Balneologie şi altul în Balneo-ambulator. Cei care vin să se trateze la Marghita sunt în general (80%) din afara judeţului: Timiş, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Republica Moldova. Lista de aşteptare în afara sezonului este de 1-2 săptămâni. În sezon lista e mai lungă. Spitalul beneficiază şi de camere în condiţii „de hotel” şi de bucătărie personală pentru cei care vor să-şi sporească confortul şi sunt dispuşi să plătească pentru asta. Sumele sunt modice. Tratamentele sunt gratuite, dar se fac pe baza biletului de trimitere. Investiţia în acest centru, făcută în 2011, a fost de 4.164.000 de lei, sumă care a fost amortizată în doar trei ani”, a mai spus Bradács Alíz.

Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita are 267 de paturi dintre care 46 de medicină internă şi 369 de angajaţi dintre care 137 asistente medicale.