Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a fost modificat Manualul de procedură pentru evaluarea și selectarea cererilor de finanțare depuse de către solicitanți pentru a obține fonduri europene nerambursabile prin intermediul PNDR 2020.

Începând cu această lună, conform Ordinului MADR 323/2 octombrie, solicitanţii de fonduri europene nerambursabile acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare (PNDR) 2020 pot cere prelungirea termenelor prevăzute în „Notificarea beneficiarului privind selectarea cererii de finanțare și semnarea contractului de finanțare” pentru depunerea documentelor solicitate, în cazuri justificate și care pot fi demonstrate în mod concret. Conform noului Manual de procedură, pentru obținerea prelungirii, solicitantul anunţă în scris Agenția, privind imposibilitatea depunerii în termen a documentelor solicitate de AFIR pentru încheierea contractului de finanțare, iar experții din cadrul structurilor teritoriale (Centrele regionale sau Oficiile județene, după caz) cărora li s-a repartizat solicitarea, vor analiza posibilitatea acordării unei prelungiri și o vor supune aprobării managementului superior. În situaţia în care nici în urmă prelungirii acordate, solicitanţii nu depun documentele necesare contractării, AFIR va transmite solicitanţilor de fonduri notificările de neîncheiere a contractelor de finanţare. Modificările procedurale mai sus menţionate se adresează şi solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile prin PNDR care au primit notificări aferente rapoartelor de selecţie aprobate după data de 29 noiembrie 2016, moment de la care a fost eliminată condiţia de decădere asociată cu nedepunerea documentelor în vederea contractării, în conformitate cu Art. II al HG nr. 881/2016.

Potrivit prevederilor legale, prelungirea se acordă doar dacă este justificată și însoțită de documente doveditoare. Orice prelungire nu va depăși termenul de 90 de zile calendaristice precizat în Notificarea beneficiarului privind selectarea cererii de finanțare și semnarea contractului de finanțare.