Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că echipele de scafandrii au recuperat al doilea înregistrator de zbor a avionului militar prăbușit în Marea Neagră și care s-a soldat cu decesul tuturor celor 92 de persoane de la bord.

 

Primul înregistrator de zbor a fost recuperat în ziua precedentă și experţii au început să analizeze datele pe a determina cauzele incidentului aviatic. Ministerul al Apărării a mai anunțat că până acum au fost recuperate 17 cadavre și 223 de fragmente umane. Surse citate de agenţia de presă Interfax au confirmat că ancheta se concentrează pe o problemă la flapsurile aripilor.

Site-ul de ştiri Life.ru a prezentat ultima conversaţie dintre pilotul şi copilotul avionului Tupolev Tu-154: "Nu merg flapsurile... Comandante, ne prăbuşim...", este, potrivit unor surse, ultima afirmaţie înregistrată a copilotului.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a transmis marţi că nu există indicii care să susţină ipoteza unui act terorist. "Principalele ipoteze sunt: motorul lovit de un obiect în zbor, carburant neconform care a generat oprirea motoarelor, eroare de pilotaj sau defecţiune tehnică", a transmis FSB.

Un avion militar rus de tip Tupolev Tu-154 s-a prăbuşit duminică dimineaţă în Marea Neagră. Avionul decolase de la Soci şi a dispărut de pe ecranele radarelor după circa 20 de minute. Avionul făcuse escală la Soci pentru realimentare, după decolarea iniţială de pe Aerodromul Şkalovski, situat în apropiere de Moscova, în drumul spre Latakia (Siria). La bord erau 92 de persoane, dintre care 83 de pasageri, în principal membri ai Orchestrei militare Aleksandrov, care urma să concerteze de sărbători în baza militară rusă Hmeymim (Siria), şi jurnalişti. Nu există supravieţuitori.

Prăbușirea avionului TU-154, exploatat timp de 33 de ani și în revizie în luna septembrie, a provocat o mare emoție în Rusia, pentru că printre ocupanții avionului se aflau 64 de membri ai corului Armatei Roșii, un simbol al țării cunoscut pentru turneurile sale triumfale în întreaga lume.