Proiectul de înfiinţare a Centrului de pregătire pentru salvatori montani de la Vârtop, finanțat prin Programul de Cooperare Româno – Elveţian, este realizat în proporţie de 70%. În această săptămână, o delegaţie elveţiană din cantonul St. Gallen s-a aflat în vizită în judeţul Bihor, unde a participat la câteva activităţi practice la Vârtop.  

 

În perioada 27-30 septembrie 2016, o delegaţie din cantonul St. Gallen, formată din Heidi Hanselmann, ministrul Sănătății din cantonul St. Gallen, Donat Ledergerber, secretar general în cadrul Direcției de Sănătate, Roger Schlegel, responsabil teleschi/telescaun Flumserberg AG, Jochen Steinbrenner, director general al Spitalului Grabs, Hans Peter Gredig, salvamontist alpin şi  Fabian Eng, practicant la Biroul de Relații Internaționale, s-au aflat în judeţul Bihor. Vizita lor a făcut parte din proiectul de înfiinţare a Centrului de pregătire pentru salvatori montani în județul Bihor. Programul a cuprins o vizită la Aleşd, unde au fost construite cele 12 containere modulare care vor forma centrul de la Vârtop. De asemenea, miercuri şi joi, elveţienii au participat la activităţi practice la Vîrtop. „Au avut loc discuţii cu privire la conceptul de manual pe care îl vor folosi salvatorii montani. Acest manual preia din experienţa celor din St. Gallen, dar va fi realizat după legislaţia din România”, a menţionat coordonatorul proiectului, Horia Carţiş. El a precizat că, în prezent, cele 12 containere sunt construite şi dotate, urmând să fie montate la Vârtop după ce, în prealabil, va fi realizată platforma de susţinere. „Vom continua cu diseminarea informaţiei. Proiectul va fi gata în martie 2017”, a adăugat Carţiş. „Acest centru de instruire a salvatorilor montani este primul din ţară. Până în acest moment, proiectul a constat, pe lângă construirea centrului propriu-zis, în schimburi de experienţă între salvatorii montani din Bihor şi salvatorii alpini din St. Gallen. Membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor au avut multe de învăţat de la colegii lor din Elveţia, dar, spre bucuria mea, şi cei din Elveţia au avut ce învăţa în România”, a dclarat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, adăugând că i-a propus ministrului Sănătăţii din St. Gallen, continuarea colaborării între cele două regiuni. Preşedintele Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, a declarat că, în urma celor două schimburi de experienţă din cadrul proiectului, „am reuşit să ne formăm o idee despre cum este integrat serviciul de salvare montană în sistemul de urgenţă”. În ceea ce priveşte centrul de pregătire, Pinter a menţionat că acesta va avea o suprafaţă de aproximativ 200 mp. În cadrul centrului vor putea fi pregătite 16 persoane într-o serie. „Probabil vor fi patru serii de pregătire pe timp de iarnă şi patru serii pe timp de vară”, a adăugat Pinter Istvan.

Bugetul total al proiectului este de 293.116 franci elveţieni, din care finanțarea nerambursabilă este 249.016 franci elveţieni. Contribuţia Consiliului Județean Bihor este de 44.100 franci elveţieni. Proiectul are ca obiectiv general consolidarea capacităților și structurilor de salvare din Județul Bihor, în scopul îmbunătățirii serviciilor de salvare montană atât pentru comunitate cât și pentru turiști, beneficiind de cunoștințele și expertiza elvețiană. Pe lângă cele două schimburi de experienţă, proiectul prevede: realizarea și echiparea Centrului de Salvare Montană Bihor, care constă în amplasarea la Vârtop a unui set de 12 containere modulare dotate și pregătite pentru centru de instruire, plus dotarea cu echipamente tehnice și medicale specifice; achiziționarea unui vehicul utilitar de intervenție UTV; realizarea manualului care cuprinde codul de conduită al salvatorilor în ceea ce privește relația dintre echipa de salvare montană și cei care gestionează și operează zonele de schi, astfel încât prevenirea accidentelor și intervențiile în caz de accidente să poată fi efectuate cu maximă eficiență. Managerul acestui proiect este Lucia Pantea, consilier Serviciul Elaborare Proiecte al Direcției Generale de Dezvoltare Regională, Programe și Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul CJ Bihor.