Câteva sute de orădeni, majoritatea elevi la şcolile şi liceele din municipiul de pe Crişul Repede, au trecut, ieri, pe la standul Caravanei Comisiei Europene, amplasat în parcarea de pe strada Independenţei. Timp de opt ore, membrii Fundaţiei "Familia şi Ocrotirea Copilului" (FOC) le-au prezentat acestora informaţii cu privire la drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene.

Campania de informare se derulează, simultan, în patru oraşe diferite din ţară, în perioada 24 septembrie - 4 octombrie. În cadrul acesteia acţionează patru caravane, fiecare fiind gestionată de către o echipă formată din cinci tineri şi trebuie să acopere câte 40 de localităţi. Campania se desfăşoară sub sloganul "Cetăţenia europeană... Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!". La Oradea, evenimentul a fost organizat în colaborare cu Primăria municipiului, beneficiind de sprijinul Instituţiei Prefectului Bihor. "Prin această acţiune ne adresăm întregii populaţii. Ne facem datoria de a prezenta tuturor cetăţenilor care sunt drepturile fundamentale ale unui cetăţean european, precum şi instituţiile care le apără aceste drepturi. Vrem ca anul viitor, când se organizează alegeri europarlamentare, românii să fie în cunoştinţă de cauză", a declarat Victor Paul Kiriţescu, coordonator al Caravanei de Vest. Voluntarii le-au oferit celor prezenţi la standul din parcarea de pe strada Independenţei pliante, postere, broşuri şi alte materiale informative. Peste 300 dintre orădenii care au primit aceste informaţii au răspuns la chestionare cu câte opt întrebări cu privire la drepturile cetăţenilor europeni şi la cetăţenia europeană. "Nimeni nu a răspuns corect la toate întrebările. Au fost între cinci şi şase răspunsuri corecte", a precizat Simona Kiriţescu, membră a Caravanei de Vest.

Cei mai mulţi elevi ajunşi la stand au fost de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Liceul Pedagogic "Iosif Vulcan", Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Bălcescu" şi Şcoala de Arte şi Meserii "Ioan Bococi". La deschiderea standului au fost prezenţi prefectul Mircea Ghitea şi viceprimarul Oradiei Rozalia Biro.