Senatorul Cseke Attila a declarat că primarii UDMR vor solicita Guvernului modificarea Ordonanţei de Urgenţă 223/2008 prin care s-a dispus restituirea de către administraţiile publice locale a sumelor rămase necheltuite. În cazul în care Executivul nu va reveni asupra deciziei luate la sfârşitul anului trecut, aleşii UDMR sunt decişi să atace actul legislativ în contencios administrativ.

Potrivit lui Cseke, primăriile bihorene au fost nevoite să restituie Guvernului peste 15 milioane de lei, bani care erau destinaţi unor proiecte importante, cum ar fi extinderea sau reabilitarea unor şcoli (Marghita, Tărian, Paleu, Tileagd, Batăr), reabilitarea căminelor culturale (Abrămuţ, Chişlaz, Ciuhoi, Viişoara), reabilitarea unor drumuri (Balc, Lugaşu de Jos, Sălacea, Tarcea, Tileagd, Vadu Crişului) sau extinderea alimentării cu apă şi a canalizării (Abrămuţ, Buduslă, Lugaşu de Jos, Tarcea). "Sunt bani cu ajutorul cărora se rezolvau probleme stringente ale comunităţilor locale. Statul nu are niciun drept să ceară înapoi banii odată intraţi transferaţi în bugetele locale din 2009. Este o gravă încălcare a principiului autonomiei locale, inclusiv a celei financiare", a declarat senatorul bihorean. Acesta a precizat că în unele cazuri banii erau alocaţi pentru proiecte aflate în curs de derulare, iar firmele ar putea să dea în judecată autorităţile locale pentru nerespectarea termenelor de plată. "Cine va plăti daunele, dacă se vor acorda?", a întrebat Cseke.
Pe de altă parte, senatorul UDMR a precizat că, deşi Guvernul a urmărit reducerea cheltuielilor bugetare, acestea se regăsesc doar la nivelul autorităţilor locale, deoarece la Bucureşti se înregistrează o creştere a acestor cheltuieli. Mai exact, Cseke Attila susţine că noul Guvern are patru ministere în plus faţă de precedentul şi vor exista mai mulţi secretari de stat decât până acum.