Judeţul Bihor a fost desemnat să organizeze faza naţională a olimpiadei şcolare la Limba şi literatura română. Inspectorul de specialitate Radu Mazilescu din cadrul ISJ Bihor a oferit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe detalii despre programul desfăşurării acestui important concurs şcolar naţional.

Olimpiada Naţională la Limba şi literatura română va fi organizată în acest an la Oradea, în perioada 2 - 6 februarie a.c., iar la eveniment vor lua parte 339 de elevi din toate judeţele ţării, însoţiţi de 46 de cadre didactice. Din Bihor vor participa 15 elevi de la cele mai bune şcoli şi licee. Comisia care va evalua lucrările teoretice şi practice este formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, profesori din învăţământul superior, dar şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar. În perioada 2-5 februarie, se vor desfăşura probele de concurs la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", atât pentru ciclul gimnazial, cât şi pentru cel liceal, iar festivitatea de premiere a câştigătorilor va avea loc joi, de la ora 8.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pentru elevii participanţi, conducerea ISJ Bihor a pregătit diferite activităţi culturale şi distractive, precum şi câteva excursii la Peştera Urşilor şi Băile Felix. "Alegerea municipiului Oradea pentru găzduirea evenimentului se datorează faptului că este un important centru universitar şi mai ales că, anul trecut, elevii bihoreni au obţinut rezultate deosebite la faza naţională a olimpiadei, primind un premiu întâi, un loc doi şi câteva menţiuni", a precizat Radu Mazilescu, inspector de specialitate din cadrul ISJ Bihor. Spre deosebire de ediţiile anterioare ale fazelor naţionale ale olimpiadei la limba română, un element de noutate îl reprezintă faptul că vor fi două tipuri de probe: una individuală clasică şi una pe echipe, unde vor fi grupaţi elevi din câte 4 sau 5 judeţe, pentru a realiza un proiect în care să abordeze diferite teme legate de obiceiurile şi tradiţiile populare. În ce priveşte premiile, inspectorul Radu Mazilescu a specificat că acestea vor fi în medie de 91 de lei pentru cei clasaţi pe primele 3 locuri, iar pentru cei care vor obţine menţiuni, valoarea premiilor va fi de 50 de lei, în medie. Pe lângă aceste premii oferite de Ministerul Educaţiei, vor mai fi câteva premii speciale, acordate de Inspectorat de la diferiţi sponsori.

Participanţii vor sosi la Oradea duminică şi vor fi cazaţi în căminele Liceului Teoretic "Aurel Lazăr", Liceului Teoretic "Ady Endre", Liceului Pedagogic "Iosif Vulcan", Liceului Teologic Greco-Catolic şi Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul", iar deschiderea festivă a Olimpiadei Naţionale la Limba şi literatura română va avea loc luni, 2 februarie, de la ora 8.45, la Filarmonica de Stat din Oradea.