Pentru creştinii de rit romano-catolic şi reformat, Învierea Domnului este sărbătorită la finele săptămânii viitoare. Eforturi financiare, pregătiri intense, durerea cauzată de preţurile care, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, saltă în mod spectaculos... Despre acestea, însă, cu un alt prilej, acum ne limităm doar la a vă prezenta amănunte legate de stadiul pregătirilor în care se află singura piaţă autorizată în sacrificarea şi comercializarea mieilor din municipiul nostru - Piaţa Ioşia. Amănunte ne-au fost oferite de către dr. Aurel Indrie din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare Bihor: "Piaţa Ioşia, cunoscută de ani de zile ca fiind singura autorizată în sacrificarea mieilor pentru Sărbătorile Pascale, îşi va deschide porţile joi, 24 martie. Crescătorii de animale vor avea aceleaşi obligaţii ca şi în anii precedenţi, anume de a avea asupra lor documentele de însoţire a animalelor - biletul de adeverire a proprietăţii), carnetul de sănătate şi de producător, certificat sanitar-veterinar de transport. În baza Protocolului, ce urmează a fi semnat în perioada imediat următoare, între Direcţia Sanitară Veterinară Bihor şi Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate, vor fi stabilite toate condiţiile desfăşurării activităţii de tăiere, începând cu apa curentă, precum şi măcelarii ce se vor afla la dispoziţia cumpărătorilor", ne-a declarat domnia sa. Ne-am interesat dacă, la ora actuală, se poate face o estimare a numărului de miei ce urmează a fi aduşi în Piaţa Ioşia: "Este destul de greu de făcut o astfel de estimare datorită, în primul rând, faptului că nu toţi mieii pot ajunge la greutatea optimă pentru sacrificări". Foarte adevărat, ne aflăm abia în a doua parte a lunii martie! Precizăm, de asemenea, că, pe toată perioada de sacrificare şi comercializare a mieilor de la punctele de tăiere aprobate de DSVA Bihor, vor funcţiona servicii de permanenţă, cu specialişti veterinari, atât în cadrul Direcţiei bihorene, cât şi la centrele zonale din comune şi oraşe, astfel încât să se poată interveni rapid la orice sesizare din partea cetăţenilor. Ştim de pe-acum că vigilenţi se vor dovedi şi inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, alături, desigur, de alte organe de control. Cât priveşte preţurile, să amintim că, anul trecut, kilogramul de miel tăiat şi curăţat era de aproximativ 130.000 lei, de atunci cam toate preţurile au mai săltat, aşa că nu ar fi de mirare să constatăm şi aici câteva modificări. Sperăm noi - nu prea mari. Dar să nu ne hazardăm în aprecieri, vom afla la timpul potrivit, în definitiv piaţa funcţionează după regula cererii şi ofertei, piaţa fiind barometrul cel mai bun al nivelului de trai. Rămâne să vă ţinem la curent cu costurile pe care le presupune cinstirea de către credincioşii catolici şi reformaţi a acestei Mari Sărbători...